2014. május 05. 22:06 - Kino Dino

KULTFILM – Pénz, pénz, pénz - Fargo

fargo1.jpg

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát…

Egy mondatban így foglalhatnánk össze a fekete komédiák koronázatlan királyát, a ’96-os Fargót, ami idén két szempontból is aktuális. Egyrészt 2014-ben rajtol egy új sorozat Fargo címmel, ami a Coen-féle klasszikus hangulatát, egyedi ábrázolásmódját hívatott feleleveníteni. Nem tudom megy-e már és, hogy tetszik-e a nézőknek, szóval aki esetleg látott már egy-két epizódot, megköszönnénk, ha megosztaná velünk a tapasztalatait. Másrészt hazánkban, áprilisban jelent meg Blu-Ray-en a Fargo, amelyet én személy szerint kizárólag az igencsak gyalázatos magyar 1.0-ás hangsáv miatt nem szereztem be, mindenesetre így legalább van némi aktualitása, hogy beszéljünk erről az igencsak nehezen emészthető darabról.

Egy korábbi írásomban már említettem, hogy kifejezetten kedvelem a Coen-tesók filmjeit, és a Fargo kétségkívül az egyik legismertebb és legelismertebb alkotásuk. Ez a film hozta meg a rendezői testvérpárosnak (bár ez esetben a rendezői székben csak Ethan Coen foglalt helyet, míg Joel társíróként működött közre) ez első Oscar-t, amit a legjobb eredeti forgatókönyvért vehettek át. Bár a film úgy kezdődik, hogy a cselekmény megtörtént eseményeken alapul, Coenék későbbi nyilatkozataiból kiderült, hogy ez igencsak nagy füllentés volt a részükről, körülbelül annyi kötődése van a megtörtént eseményeknek a filmhez, hogy szintén meggyilkoltak valakit vagy valakiket. Így vagy úgy megihlették a Coen fivéreket és írtak egy nehezen felejthető scriptet, amelyből film készült, ami jó 18 év alatt kultfilmmé avanzsált.

fargo2.jpg

Az Egy komoly ember kapcsán már megemlítettem pár klasszikus Coen filmes fogást, ezek természetesen itt is fellelhetőek. A sztori egy hétköznapi ember, hétköznapi pénzsóvársága és irigysége köré épül, el akarja raboltatni felségét két, hát hogy is mondjam kevésbé jól szituált úriemberrel, majd a gazdag após által kifizetett váltságdíjból ő is megszedné magát. Ám a dolgok eldurvulnak, és a kontroll kezd kicsúszni hősünk irányítása alól. Először is nem árt leszögezni, hogy a film alapvetően nem komédia, hanem egy dráma, ami egy eszme kritikát fogalmaz meg. Viszont vicces szituációk tömkelege lelhető fel a filmben. Olvastatok már olyan cikket, könyvet vagy néztetek már olyan műsort a tévében, hogy legviccesebb halálok? Én azért nem olvasok/nézek ilyeneket, mert tudom, hogy ezeken köcsögség nevetni, de nem tudnám megállni, hogy ne nevessek. Na, most itt pont ugyanez a helyzet. A komikumnak pedig a rém egyszerű karakterek az alapjai. A főszereplő drámáját leszámítva egyik szereplő se túl komplex, bár ez teljes mértékben tudatos. Mintha Coenék a modern embert és annak céljait ösztönös egyszerűséggel ábrázolnák: napjaink társadalma nem akar túl sok mindent, nem túl bonyolultak a vágyai, amit ebben a filmben mindenki hajszol az maga a pénz.

fargo3.jpg

Az autókereskedő Jerry, aki a busás váltságdíj reményében elraboltatja a feleségét, egy teljesen hétköznapi fickó, ezért ha a céljaival nem is, a személyével abszolút tudunk azonosulni. Ő egy pénzsóvár ember, mégse tesz igazán semmi rosszat a filmben, csak sodródik az eseményekkel, ezért szánalommal vegyes együttérzést érzünk iránta. Az ember akkor kezdi el felfedezni az élet valódi értékeit, amikor már kezdi elveszíteni azokat. Viszont miután Coenék ebbe romlott erkölcsű világba taszítottak minket, mint egy baráti segítő kézként jelenik meg a terhes rendőrnő karaktere. Ő nap mint nap szembenéz a céltalan vérengzésekkel, gyilkosságokkal, mégsem törik meg, csak értetlenül szemléli őket és nem érti, hogy miért történik mindez. Viszont ő nyújtja a kapaszkodót nézőnek, és a születendő gyermek jelenti a reményt a kíméletlen gyilkosságok között. A Fargo kultfilm státuszával nehéz lenne vitatkozni, ennek ellenére néhol elveszti az érdeklődést, viszont sokáig elkíséri az embert.

 

 

90%

IMDb: 10/8,2

 

 

 

L. van Dussen

Címkék: Fargo Kultfilm
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr196120790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmo Ponthu 2014.05.10. 17:44:45

hali:)
offtopikkent kerhetnek toled elerhetoseget? [email] info@filmo.hu
elore is koszi
^^
YoRkE
süti beállítások módosítása