2014. december 29. 23:31 - Kino Dino

Top 10 legijesztőbb jump scare

jumpscare.jpg

Jump scare-rel ijeszteni a hülye is tud. Mégis pont ezek azok a pillanatai kedvenc horror filmjeinknek, amiktől a legjobban megijedünk, alias „megugrunk az ijedtségtől”. Lássuk a 10 legjobbat!

Van valami mélységesen mazochista dolog abban, hogy az ember horrort néz. A félelem egy negatív, nyomasztó érzés, senki sem szeret félni. Akkor miért keressük önként az alkalmat arra, hogy átérezzük? Az általános vélekedés szerint épp azért szeretjük átélni a rettegést a képernyőn keresztül, mert tudatában vagyunk annak, hogy a való életben nem történhet meg velünk és ilyen módon keressük a lehetőséget, hogy kilépjünk egy másfél órára a komfort zónánkból és együtt féljünk valamitől, amiről tudjuk, hogy valótlan. Minden estre a kreatív filmesek ezt a fajta igényt kielégítve, megtalálták a leginkább célravezető módját annak, hogy kiélhessük a félelem iránti perverz sóvárgásunkat.

Így született meg a jump scare ötlete, ami valójában egy végtelenül primitív filmes eszköz, ha belegondoltok, bárki képes lenne az elsajátítására. A jump scare-t valahogy úgy definiálhatnánk, hogy a film egy váratlan momentumában hirtelen feltűnő ijesztés. Ezt gyakorlatilag bármivel el lehet érni vizuálisan, ám a jump scare ereje a hanghatásban rejlik. Próbáljátok ki, ha leveszitek a hangot egy-egy ilyen jelenetnél már el is vész az a rémisztő attitűd. Alapvetően a horror-filmek kedvelt szegmense, de igazából más zsánerekben is felbukkanhat, jó példa A Gyűrűk Ura – A gyűrű szövetsége vagy Gravitáció.

De annak ellenére (vagy éppen ezért), hogy a jump scare az ösztönös reflexeinkre apellálva fejti ki hatását, meglehetősen hatásos és a legtöbb ember kedveli is őket. Mi is ezek közé az emberek közé tartozunk, így összeszedtük nektek azt a tíz pillanatot, amikor felugrottunk a székünkből. Lássuk!

+ 1 Star Wars – The Force Awakens teaser trailer

star_wars.jpeg

Nem hiszem el, hogy tíz év után az első Star Wars képkockától úgy beszartam, mintha Jar Jar jött volna szembe velem egy sötét sikátorban.

10. A cápa (1975) - Ben Gardner hajója 

r.: Steven Spielberg

jawssss.jpg

A film, ami után egy generáció még a zuhany alá sem mert beállni, fürdőkád vagy Balaton pedig garantáltan szóba se jöhetett. Pedig nem a zuhanyrózsából vagy a víz alól leselkedik ránk a nagy fehér, ő a zsiger félelmeinkben él. Köszönhetően nem kis részben ennek a filmnek, ami a fantasztikusan nyomasztó atmoszféra megteremtésével érte el a kívánt hatást, csorbítva a tengerparti nyaralók éves bevételét. De a képsorok között megbújik egy kegyetlen jump scare is, amitől garantáltan felugrasz a székedből, ha meglesed, mit is rejt Ben Gardner elsüllyedt hajója…

9. Sinister (2012) - Padlásos jelenet

r.: Scott Derrickson

sinister.jpg

 

A Sinister egy kifejezetten igényes horror, ami az elmúlt évek termése közül egyértelműen kiemelkedik, még ha nem is egy instant klasszikusról beszélünk. A film értékei nem merülnek ki a sötétből előugró para alakokból, viszont mi most a Sinister egy ilyen pillanatát választottuk ki. A történet derekán járva, egy bizonyos padlásos rész mindenképpen kiemelkedően hátborzongató pillanata a filmnek. A tipikus hátrahőkölős „miafaasz?”jump scare-ek ékes listáját erősítő beszaratásról beszélünk!

 

 

 

8. Az ördögűző (1973) - Pókjárás a lépcsőn

r.: William Friedkin

az_eredeg.jpg

A horror filmek Aranypolgára, melyet a mai napig a világ legfélelmetesebb filmjeként tartanak számon. Az Ördögűző nagyságának árnyékát sem közelítette meg egy film se a zsánerből szerény véleményem szerint, de a nyomasztó légkörből (amit maga a démon jelenléte kelt) fakadó para mellett egy igazán mellbevágós jump scare-rel is büszkélkedhet Friedkin klasszikusa. Ami (és ahogy…) lejön azon a bizonyos lépcsőn, azt nehezen fogjátok kiheverni.

7. He7edik (1995) - A "lajhár" áldozat

r.: David Fincher

se7en.JPG

A Hetedik című alkotás csúcspontja, a filmvégi sokkoló fordulatot leszámítva, minden bizonnyal a híres "lajháros" jelenet. Az iszony és az undor, ami a nyomozókkal együtt minket is elönt, hirtelen vált át megrökönyödésbe, amikor megtudjuk, hogy az agyonkínzott, már egy éve ágyhoz kötözött, múmiává aszalódott ember még mindig él...

6. Démonok között (2013) - Taps!

r.: James Wan

conjuring.jpg

Az elmúlt évek legegyedibb horrorjának tartott Démonok között, igazából a nagy hype ellenére egy sablon kísértetházas horror, de az igényesebb fajtából. A mai horror tendenciába illeszkedve ez a film se, a régi suspense-re építő dramaturgiával kelti a nyomasztó légkört, hanem a hirtelen a sötétből előugró rémekkel, viszont abban elég jó! A hírhedt tapsolós-bújócskázós jelenet minket eléggé leizzasztott.

5. A kör (2002) - Láttam az arcát...

r.: Gore Verbinski

thering.jpg

A flashback jelenetek közül, valószínűleg a legijesztőbb. Számítunk, rá, nem lep meg minket, de az a fájdalomtól eltorzult arc, ami teljes életnagyságban elénk ugrik, annyira beleég a retinánkba, hogy a filmet ezek után némi fenntartással kezeljük.

 

 

 

4. Psycho (1960) - Találkozás a mamával

r.: Alfred Hitchcock

psychooooo.jpg

A Psycho számtalan formabontó jelentével biztosított magának bérelt helyet a filmek történelemkönyvének első lapjain, ez vitathatatlan, így a Hitchcock gyöngyszem nagyságát a továbbiakban nem részletezném, inkább ejtsünk pár szót a mamáról! A film végig a nézőnek háttal állva dédelgeti a féltett titkát, majd amikor felénk fordul és megmutatja a beteg igazságot, akkor születik meg a listánkban taglalt filmnyelvi eszköz: a jump scare! (végül is most tovább magasztaltam a filmet, de mindegy)

3. Ördögűző 3. (1990) - Kórházas jelenet

r.: William Peter Blatty

az_erdeg2.png

Az ördögűző harmadik része ( az Ördögűző egy részes és kész) nem azért került rá a listánkra mert jó film lenne. Az ördögűző III. nem jó film. Éppen ellenkezőleg... A második rész bukása után William Peter Blatty, akinek az első rész forgatókönyvét is köszönhetjük, került a direktori székbe. Maradandót alkotni azonban neki sem sikerült.
Amiért azonban filmünk nem tűnt el a feledés homályában, az a híres/hírhedt kórházas frászkeltés. A vágás nélkül, egy kameranézetből felvett jelenet, talán az abszurditása miatt hozza ránk a frászt. Ahogy az áldozat, a piros ruhás nővérke, éjszaka utoljára ellenőrzi a szobákat, már érezzük, hogy valami iszonyú fog történni. A kamera nem mutat semmit, csak egy folyosót, ahol a gyanutlan  dolgozók elhagyják az épületet. A nővérke a folyosó végén lévő szobát alaposabban is ellenőrzi, mintha sejtene ott valamit... Mikor elhagyja a helyiséget , olyasmi követi őt, amire a legrosszabb rémálmainkban sem számítanánk. Az egész alak megjelenése, mozgása, és hirtelen belépője örökre beleég az emlékeinkbe.

 

 

 

2. Insidious - A gonosz háza (2010) - A rúzsarcú démon

r.: James Wan

insidious.jpg

James Wan a 2011-ben bemutatott horrorjával, az Insidious - A gonosz házával, ügyesen betalált. Már az alaptörténet különbözik a megszokott, kísértetházas sztoriktól. Itt ugyanis egy teljesen más magyarázatot kapunk a családot kísértő hátborzongató jelenségekre.Az alapötletről nem kívánok többet írni. Mindenki bátran nézze meg a filmet, hiszen egy több mint tisztességes horrorról van szó. A rengeteg (és mégsem elcsépelt) szívleállós képkocka közül, azonban egyet érdemes kiemelni. Megszoktuk, hogy a legtöbb vérbeli jump scare jelenetet, hosszú, elnyújtott, jól előkészített, feszültségkreáló, jelenetsor előz meg. Jelentősége vitathatatlan, hiszen már az előtt kijátssza a idegeinket, mielőtt kiterítené a kártyáit. Hátránya viszont hogy elárulja önmagát.Talán ezért is van, hogy az ominózus "Face of fire" jelenetnél, a nem épp kötél idegekkel rendelkező átlagnéző lelke bizony nagy eséllyel elhagyja a testét( ). Ez a gebasz ugyanis az ég világon semmivel sincs előkészítve. Sőt! James Wan zseniálisan olyan pillanatra időzítette titkos fegyverét, amikor mi már kezdtünk megnyugodni...

 

 

 

1. Mulholland Drive - A sötétség útja (2001) - Winkie's jelenet

r.: David Lynch

mulhollanddrive.jpg

A Mulholland Drive a sztárrá válás rögös útjának sötét története és markáns kritikája a hollywoodi filmipar működésének, dehogy a cselekmény maga mégis miről szól, azt a mai napig nem értem. A történetbe szervesen nem illeszkedő gyorséttermi jelenet viszont mindenkinek beleég a retinájába, aki tesz egy próbát ezzel az ízig-vérig Lynch sztorival. a film maga nem horror (bár gyakran él hasonló eszközökkel), és talán pont ezért ez a legsokkolóbb jump scare, amit valaha láttam. Ez a jelenet egész egyszerűen tökéletes, amikor pedig megláttam, mi is lapul az épület mögött, a torkomban dobogott a szívem.

 

Egyet értesz a listánkkal? A méltatlanul kihagyott filmeket írjátok meg nekünk odalent!

 

L.van Dussen (10, 9, 8, 6, 4, 1)

Erton (7,5,3,,2)

 

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr147020949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aullah 2014.12.30. 15:53:55

Régebben szerettem a horror filmeket, de amióta arról szól, hogy rakjunk bele minél több jumpscare-t, nem nézek. OLCSÓ ÉS ÓCSKA FILMELEM. Mi lenne ha egy horror nem csak ebből állna?

Bergyilkos Bohoc 2014.12.30. 16:18:19

Conjuring mint a "legegyedibb horror"? Pofám leszakad. Kb. minden második horror arról szól, mint az. Ezért nem is értem miért ajnározzák mindenhol. Többek között az egyidőben vetített Insiduos 2(?) is kb. ugyanazokat az elemeket hordozta.
Egyébként én már eljutottam oda, hogy ezektől a jump scarektől sem bírok megijedni, max. akkor ha valami teljesen más műfajú filmben jön elő.

TéeS 2014.12.30. 16:40:53

Beteg horror, csak erős idegzetűeknek! :)
www.imdb.com/title/tt1352369/

Sequoyah 2014.12.30. 17:14:03

A listan szereplo ijesztesek jo reszet lattam, de mind eltorpul a "The Descent - A Barlang" cimu film kulcsjelenetehez kepest.
Edzett lelkuletu ferfitarsaim is akkorat ugrottak, mint maskor meg soha:)

www.imdb.com/title/tt0435625/

Mi0 2014.12.30. 18:01:22

A Hetedikben nincs szó lajhárokról, bár a szó ezt is jelenti angolul, itt a sloth a hét bibliai főbűn egyikét, a restséget jelenti.

Kino Dino 2014.12.30. 18:26:44

@Missberger: Tisztában vagyok vele, vicc akart lenni. :D

2014.12.30. 18:58:44

Jó lista, tényleg nagyon emlékezetes jelenetek. Az Ördögűző nálam örök első, a klasszikus, az utánozhatatlan. A lépcsős rész nagyon jó, de ami nagyon félelmetes volt még számomra (és ez nem is jump scare), az a démon arca, ahogy hirtelen felvillan: www.youtube.com/watch?v=TD0RJ_iuBPo
Engem a Twin Peaks Bobjának felvillanásai is erre a démoni arcra, a gonoszra emlékeztetnek.

nyunyógomez · http://indafoto.hu/arecibo 2014.12.30. 19:07:18

A Hetedik mit keres itt? Szerintem az messze van a horrortól.....

Kino Dino 2014.12.30. 19:10:52

@nyunyógomez: A listán nem feltétlenül csak horror-filmek szerepelnek, minden esetre a sárbogárdi tűzoltóságot ki lehet hívni:D

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2014.12.30. 19:11:05

Soha nem tudtam felfogni, hogy mitől horror az, amikor a Micimackó közben betolnak egy rotációs kapa balesetet túlélt gyógyulófélben lévő emberi arcot.

Nekem a horror az, amikor valami hihető dolog van az egész történet hátterében, feszültséggel és akár undorral teli, de nem feltétlenül őrült tömeggyilkossal a központban.

Mondjak egy címet? Nem jut eszembe egy sem sajnos, pedig tuti van... :)

elzee 2014.12.30. 19:12:45

Pet Semetary, amikor a beteg nővér előfut a szoba sarkából?

zuulululu 2014.12.30. 20:06:43

Ha ilyen lista van mar, akkor ez hogy maradhatott ki?
www.youtube.com/watch?v=h-LWbQsB-8Q

jamboox 2014.12.30. 21:06:53

@Sequoyah: Ha nem te mondod, akkor én tettem volna. Az egyik nagy kedvencem. Ha egy- két utalás nem lenne rá korábban, akkor sokáig ki se derülne, hogy horrorfilm. Én ráadásul a második részt láttam hamarabb és abban az ominózus jelenet duplán van benne. Double jump scare.

Winkie 2014.12.30. 22:42:33

Ha már Sinister, a "fűnyírós tekercs" szerintem nagyobb jump scare. Konkrétan számomra all-time toplistás.

Void Bunkoid 2014.12.30. 23:52:14

Simán belefért még volna a listába:

- Péntek 13, Jason Voorhees beugrik a csónakba és lerántja a kiscsajt a víz alá - ez teljességgel váratlan dolog, lévén maga a film egésze semmi természetfeletti erőt nem sugall, mindössze egy bosszúszomjas, begőzölt anyuka gyilkolászik végig :)

- Alien, amikor kiderül, hogy a rusnya dög mégiscsak elbújt a Narcissuson

Valamint nem filmes, de életem egyik legijesztőbb pillanata volt, amikor macskám lett, és az első éjszaka kellős közepén felébredtem, és az első dolog amit megpillantottam az az, hogy ő két centi távolságból mereven bámul a képembe.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.01. 05:05:53

A "jump scare"-nek nem tudunk valami magyarítást kitalálni?

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.01. 05:06:55

Bocs, egyben akartam írni: elsőre javasolnám a "frásztörés" kifejezést.

?

közép dunántúli régió 2018.05.07. 19:03:28

Megnéztem az Ördögüző 3. jelenetet... Hát nem ijedtem meg, de majdnem felröhögtem.

ayatollah 2020.04.25. 12:37:14

@zuulululu: Hú de szép kislány! A producernek tuti nem maradhatott ki ;)

ayatollah 2020.04.25. 13:26:59

Legijesztőbb jelenet számomra a Legénybúcsúban mikor kiderül, hogy a faszi egy transzvesztita férfit szedett fel a buliban :)
süti beállítások módosítása