2015. január 14. 20:27 - Kino Dino

Utolsó Oscar előrejelzés 2015

tetejee.jpg

Nem kell már sokáig várni, míg kiderül kik szállnak ringbe az idei év díjszezonjának döntőjén, az Oscar gálán! Holnap kihirdetik a jelöltek, mi pedig utoljára megpróbáljuk kitalálni melyik címekkel találkozhatunk.

Íme, itt vannak az idei utolsó tippjeink. Áprilisban írtam az első Oscar találgatós cikket, amin újraolvasva jókat lehet mosolyogni, bár ki tudta, hogy ilyen érdekes irányt vesz a díjszezon? Hogy a Grand Budapest Hotel fog loholni a Sráckor után, vagy hogy a PT Anderson rendezte Beépített hiba az esélytelenek nyugalmában figyeli a holnapi jelölt lista kihirdetését? De mire is számíthatunk a gálán? Összegezve az idei filmév nagy nyertese a Sráckor lesz, de nem fog tarolni, ahogy azt az elmúlt pár évben már megszokhattuk.De vegyünk egy részletesebb áttekintést arról, melyik kategóriában kik diadalmaskodhatnak idén.

Legjobb vizuális effektek

Az Akadémia ebben a kategóriában múlt hónapban nyilvánosságra hozott egy szűkített listát, aminek legnagyobb vesztese a Holnap határa és Aronofsky Noéja volt. A díj két legnagyobb esélyese, a Csillagok között és A majmok bolygója – Forradalom közül, még mindig előbbi tűnik az elismerés legfőbb várományosának, főleg annak fényében, hogy A majmok bolygója reboot első részét is megverte anno a Hugo. A motion capture technológia azonban a folytatásra még kifinomultabb és szebb lett, így simán elvihetik a majmok Nolanék elől a díjat. A Csillagok között mellett szóljon, hogy gyakran zsebelte be a díjat űrben játszódó film, elég a tavalyi győztes Gravitációra gondolni, valamint a Legjobb film díjért induló blockbuster-ek rendre elorozták ezt a díjat (Gravitáció, Pi élete, Eredet, Avatar, Benjamin Button különös élete), kérdés, hogy Nolan időutazó űrhajósai indulnak-e a legrangosabb

 

 

A majmok bolygója – Forradalom

Csillagok között

A hobbit: Öt sereg csatája

A galaxis őrzői

Godzilla

Közelben:

Éjszaka a múzeumban – A fáraó rejtélye

Amerika kapitány – A tél katonája

X-Men: az eljövendő múlt napjai

Demóna

Transofermers 4 – A kihalás kora

 

Legjobb hang-kategóriák

Állandó értetlenség, hogy mi a fene különbség a két kategória között? Ez a videó talán segít ennek megértésében. 

 

 Legjobb hangkeverés

Mivel ebben a kategóriában többek között a zene kulcsfontosságú szerepet játszik, gyakran musical-ek viszik haza a „hangos” díjakat (pl.: A nyomorultak, 2012). Idén erre a Vadregénynek komoly esélyei vannak, de az Interstellar kopogtat az ajtóban, ami noha közel sem musical, mégis a hangkeverés a vizuális effektekhez (és úgy az egész filmhez) hasonlóan parádés. Gondoljatok csak a híres dokkolós jelenetre vagy a befejezésre, ahol a monológ és Hans Zimmer orgonái gyönyörűen kiegészítették egymást úgy, hogy egyik se nyomja el a másikat. Szoros harmadiknak tűnik a Harag, ami egyre biztosabb, hogy a komolyabb díjakért folytatott versenybe nem fog beleszólni, viszont háborús (ráadásul tankos) filmként a jelölés szinte biztos. Azonban mint minden kategóriában itt is gyakran preferálják a legjobb film indulókat, így az Amerikai mesterlövész, a Foxcatcher, a Rendíthetetlen és a Holtodiglan is szerezhet jelölést vagy díjat.

 

Csillagok között

Vadregény

Harag

Rendíthetetlen

Whiplash

 

Közelben:

Amerikai mesterlövész

Get on Up

Transformers 4. – A kihalás kora

Foxcatcher

Holtodiglan

A galaxis őrzői

Amerikai mesterlövész

Godzilla

Legjobb hangvágás

A keveréssel egyetemben, minimum három jelölt ugyanaz szokott lenni. Egyszerűsítve ebben a kategóriában a hang létrehozását díjazzák, a keverésnél ezeknek a hangoknak az egymáshoz illesztését, például dialógus és háttérzaj. Itt Eatswood Mesterlövésze, Nolan csillagközi kalandja valamint Ayer haragos Haragja tűnik befutónak, őket követi a Rendíthetetlen

 

Amerikai mesterlövész

Harag

Rendíthetetlen

Csillagok között

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

 

Közelben:

A galaxis őrzői

Whiplash

Godzilla

Hős6os

Vadregény

Holtodiglan

A hobbit: Öt sereg csatája

Legjobb látványtervezés és díszlet

Itt már hosszú ideje biztosnak tűnik a Vadregény diadala, ami most már, hogy láttam a filmet teljesen jogosnak tűnik. A film díszletei egészen egyedülállóak, a fantasztikus, mesés látvány pedig gyakran segít Oscar-hoz filmeket, elég csak az Alice Csodaországbanra gondolni. A Vadregény a rossz kritikai visszhang ellenére is nyerhet, tavaly ugye A nagy Gatsby is úgy tudott nyerni, hogy nem nyerte el a kritikusok tetszését. A Disney mesehősök szupercsapatának Wes Anderson babaház effektusa jelentheti a legfőbb riválist.

 

Vadregény

A Grand Budapest Hotel

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Csillagok között

Kódjátszma

 

Közelben:

Exodus – Istenek és királyok

Mr. Turner

Demóna

Nagy szemek

Rendíthetetlen

A hobbit: Öt sereg csatája

Legjobb jelmeztervezés

A legjobb jelmezekkel szintén a Vadregény büszkélkedhetett idén és a fő befutónak is ők tűnnek. A Demóna és a Grand Budapest jelmezeit is imádta a szakma, így ők is eséllyel pályázhatnak erre a díjra. Természetesen a klasszikus kosztüm filmek kedvenc kategóriája ez, idén a Mr. Turner, a Kódjátszma és A mindenség elmélete képviselheti a műfajt.

 

 

Vadregény

A Grand Budapest Hotel

A mindenség elmélete

Kódjátszma

Mr. Turner

 

Közelben:

Demóna

Beépített hiba

Selma

Nagy szemek

Exodus – Istenek és királyok

Belle

Legjobb smink

Egy hét filmre szűkített lista ebben a kategóriában is nyilvánosságra került, aminek legnagyobb vesztese a Vadregény volt. Így, hogy ők már nincsenek ringben a díjért A mindenség elmélete vagy a Foxcatcher tűnik favoritnak. A galaxis őrzői és A Grand Budapest Hotel maszkjai küzdhetnek a harmadik helyért.

 

Foxcatcher

A mindenség elmélete

A Grand Budapest Hotel

Közelben:

A galaxis őrzői

A csodálatos Pókember 2.

Demóna

Noé

Legjobb eredeti betétdal

 

Idén különösen jó a felhozatal ebben a kategóriában. A Lost Stars vezető pozíciója visszaesett a Golden Globe jelölések után (bár a Critics Choice-on elért egy nominációt), így most a Selma és John Legend „Glory”-ja tűnik a legesélyesebbnek. A Sráckor betétdala igazi dark horse-nak tűnik.

 

Selma – „Glory”

A LEGO-kaland – „Everything is awesome”

Noé – „Mercy Is”

Glen Campbell: I’ll be Me – „Not gonna miss you”

Szerelemre hangszerelve – „Lost Stars”

Rendíthetetlen - „Miracles”

Közelben::

Nagy szemek – „Big Eyes”

Sráckor – „Split the Difference”

Hős6os – „Immortals”

A Most Violent Year - America for Me

A hobbit: Öt sereg csatája – „The Last Goodbye”

Doboztrollok – „The Boxtrolls Song”

Annie – „Opportunity”

Sráckor – „Ryan’s song”

Legjobb filmzene

A versenyt fenekestül forgatta fel Antonio Sánchez Birdman-ben hallható dobos muzsikájának kizárása. Ezt a munkát túl eredetinek találta az Oscar ahhoz, hogy jelöljék. De viccet félretéve tényleg erről van szó. Nem a klasszikus értelemben vett score-ról beszélünk ezért diszkvalifikálta az Akadémia, plusz arra hivatkoztak, hogy a soundtrack hossza túllépi a megengedett idő limitet. Sok hülye szabálya van az Oscar-nak, ez egy közülük. Ennek nyomán Alexandre Desplat vagy az izlandi Jóhann Jóhannsson zsebelheti be első díját, ha Hans Zimmer nem viszi el előlük. Kiegyenlített küzdelemnek tűnik, Trent Reznorék is simán nyerhetnek.

 

A mindenség elmélete – Jóhann Jóhannsson

Csillagok között – Hans Zimmer

Kódjátszma – Alexandre Desplat

Holtodiglan – Trent Reznor és Atticus Ross

Rendíthetetlen – Alexandre Desplat

közelben:

A Grand Budapest Hotel – Alexandre Desplat

Harag – Steven Price

A bíró – Thomas Newman

Nagy szemek – Danny Elfman

 

Legjobb vágás

Itt is az első Sráckor vs. Birdman csata. A hosszú snittek Oscar-t hoztak tavaly a Gravitációnak, viszont 12 év munkájának össze vágás még mindig nagyobb feladatnak tűnik.

 

 

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) – Douglas Crise

Sráckor – Sandra Adair

Holtodiglan – Kirk Baxter

Kódjátszma – William Goldenberg

Whiplash – Tom Cross

Közelben:

Selma – Spencer Averick

Amerikai mesterlövész – Joel Cox & Gary Roach

Harag – Doby Dorn

Csillagok között – Lee Smith

Foxcatcher - Stuart Levy, Conor O’Neill

Vadregény – Wyatt Smith

Éjjeli féreg – John Gilroy

Legjobb fényképezés

Nagy eséllyel Lubezki duplázik idén, hiszen a Gravitáció után ismét képes volt valami egészen szokatlant letenni az asztalra. A folyamatosan mozgásban lévő, szereplők között araszoló kameramozgással szinte garantált Chivo sikere. Roger A. Deakins-nek várni kell még egy évet a díjra.

 

 

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) – Emmanuel Lubezki

Rendíthetetlen – Roger A. Deakins

Csillagok között – Hoyte Van Hoytema

Mr. Turner – Dick Pope

A mindenség elmélete – Benoit Delhomme

Közelben:

A Grand Budapest Hotel – Robert Yeoman

Selma - Bradford Young

A Most Violent Year – Bradford Young

Holtodiglan – Jeff Cronenweth

Harag – Roman Vasyanov

Vadregény – Dion Beebe

Legjobb idegen nyelvű film:

 

A harmadik kategória, melyben nyilvánosságra hoztak egy szűkített listát, nagy bánatunkra, ugyanis A nagy füzettel ellentétben, idén kimaradt a magyar Oscar nevezett ebből a bizonyos kilences listából, annak ellenére, hogy a Fehér isten klasszisokkal jobb volt, mint a tavalyi küldöttünk. De nem csak mi voltunk ennek a vesztesei, a törökök (Téli álom) és a belgák (Két nap, egy éjszaka) is búcsút inthetett Oscar reményeinek. A talpon maradtak közül, Lengyelország, Oroszország és Argentína maradt talpon az esélyesek közül. A Golden Globe talán segít az oroszoknak. 

 

Leviatán - Oroszország

Ida - Lengyelország

Eszeveszett mesék – Argentína

Lavina – Svédország

Timbuktu – Mauritánia

 

Közelben:

Tangerinek – Észtország

The Liberator – Venezuela

Corn Island – Grúzia

Accused – Hollandia

Legjobb dokumentumfilm:

 

Ezzel kapcsolatban csak a sötétben tapogatózunk, ugyanis hozzánk nagyvalószínűséggel egy se fog ezek közül eljutni, ráadásul ezt a kategóriát híresen nehéz megjósolni. Citizenfour-t imádják a kritikusok, így ez az első számú favorit.

 

 

Citizenfour

Life Itself

Last Days in Vietnam

The Case against 8

The Overnighters

 

Közelben:

Keep on Keepin’ on

Jodorowsky’s Dune

Glen Campbell: I’ll Be Me

The Internet’s Own Boy

Tales of the Grim Sleeper

The Salt of the Earth

Legjobb animációs film:

A LEGO-kaland fogja hazavinni a díjat (New York Film Critics Circle-díj és az óriási kritikai elismerés is mellette szól), maximum a Hős6os szólhat bele. Mivel a Critics Choice és a Golden Globe jelöltek megegyeznek, nagyvalószínűséggel az Oscar is ezt az öt filmet jelöli a díjra, viszont sok komoly művészi tartalommal bíró animációval is gazdagabb lettünk idén, amit az Oscar szokott szeretni (pl.: Ernest és Célestine, 2014). Idén erre a Miyazaki stúdió szárnyai alól kikerül Tale of Princess Kaguya című animének és a Song of the Sea-nek van a legkomolyabb esélye, bár még mindig úgy tűnik, hogy a del Toro animációt jobban szeretik. A Golden Globe győzelem még beleszólhat a LEGO várható győzelmébe, hiszen azt az Így neveld a sárkányodat második része vihette haza. 

 

 

A LEGO–kaland

Hős6os

Doboztrollok

Így neveld a sárkányodat 2.

Az élet könyve

 

Közelben:

Cheatin’

The Song of the Sea

The Tale of Princess Kaguya

Henry and Me

Rocks in my Pocket

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Mivel a Sráckor és a Birdman a másik forgatókönyves kategóriában érdekelt, könnyen bezsebelheti legalább ezt az egy kategóriát a Kódjátszma. Gillian Flynn Holtodiglan adaptációja és A mindenség elmélete és a frissen az eredetiből, az adaptált forgatókönyv kategóriába átigazolt Whiplash tűnik komoly kihívónak. A még kiadó pozíciókért viszont komoly küzdelem várható.

 

Kódjátszma - Graham Moore

Holtodiglan – Gillian Flynn

A mindenség elmélete - Anthony McCarten

Rendíthetetlen - Joel Coen és Ethan Coen, Richard LaGravenese, William Nicholson

Whiplash – Damien Chazelle

Közelben:

Beépített hiba – Paul thomas Anderson

Amerikai mesterlövész - James Dean Hall

Vadon - Nick Hornby

Vadregény – James Lapine

Still Alice - Richard Glatzer, Wash Westmoreland

Az üldözött - Andrew Bovell

Rosewater – Jon Stewart

Legjobb eredeti forgatókönyv:

 

Ismét egymásnak feszülhet a Sráckor és a Birdman. Nem tudnám megmondani, melyikük szerzi meg végül ezt az elismerést, azt viszont nagy valószínűséggel állíthatom, hogy e közül a kettő közül kerül majd ki a győztes. Linklater talán egy picit esélyesebbnek tűnik. Persze azt azért gyorsan tegyük hozzá, hogy egy ideális világban ezt a díjat a Nolan-tesóknak kéne megnyerni. 

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) – Alejandro G. Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr., Armando Bo

Sráckor - Richard Linklater

A Grand Budapest Hotel - Wes Anderson, Hugo Guinness

Éjjeli féreg – Dan Gilroy

Selma – Paul Webb

 

Közelben:

A Most Violent Year – J.C. Chandor

A LEGO-kaland - Phil Lord, Chris Miller, Dan Hageman, Kevin Hageman

Foxcatcher - E. Max Frye, Dan Futterman

Mr. Turner - Mike Leigh

Csillagok között – Christopher és Johnatan Nolan

Locke – Steven Knight

Legjobb női mellékszereplő:

Aki látta a Sráckort, annak nem lesz kérdés, hogy miért mondja mindenki ezen a bolygón, hogy Patricia Arquette-nek KELL megnyernie a női mellék kategóriát. Hihetetlen erejű alakítás nyújt az anya szerepében. Jó lenne Tilda Swinton-t is a jelöltek között látni, erre viszont kevés esély van, ez is egy bebetonozott ötösnek tűnik.

 

 

Patricia Arquette – Sráckor

Emma Stone – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Keira Knightley – Kódjátszma

Jessica Chastain – A Most Violent Year

Meryl Streep – Vadregény

 

Közelben:

Naomi Watts – St. Vincent

Rene Russo – Éjjeli féreg

Carmen Ejogo – Selma

Laura Dern – Vadon

Kristen Stewart – Still Alice

Tilda Swinton – Snowpiercer

Adriana Barazza – Cake

Carrie Coon – Holtodiglan

Legjobb férfi mellékszereplő:

A női mellékszereplő kategóriához hasonlóan, itt is a Sundence filmfesztivált óta kiáltják egy ember nevét: J.K. Simmons! A Whiplash-ben nyújtott alakításától az egész világnak leesett az álla. Edward Norton tűnik erős másodiknak, ő jelenhet némi konkurenciát Simmons-nak.

J.K. Simmons – Whiplash

Edward Norton – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Ethan Hawke – Sráckor

Mark Ruffalo – Foxcatcher

Robert Duvall – A bíró

 

Közelben:

Christoph Waltz – Nagy szemek

Josh Brolin – Beépített hiba

Charlie Cox – A mindenség elmélete

Miyavi – Rendíthetetlen

Tom Wilkinson – Selma

Albert Brooks – A Most Violent Year

Alfred Molina – Love is Strange

Martin Short – Beépített hiba

Logan Lerman – Harag

 

Legjobb színésznő:

Julianne Moore viheti haza februárban az első Oscar-díját, mindenkit lenyűgözött a Still Alice-ben nyújtott alakításával. Kezdetben úgy hittük a Térkép a csillagokhoz lesz az ugródeszka a szoboriért, most úgy tűnik másik idei filmjével éri el. Komoly kihívója nincs ugyan, de a további jelöltek alakulása még érdekes lehet. 

Julianne Moore – Still Alice

Rosamund Pike – Holtodiglan

Reese Witherspoon – Vadon

Felicity Jones – A mindenség elmélete

Jennifer Aniston – Cake

 

Közelben:

Marion Cotillard – Két nap, egy éjszaka/ The Immigrant

Amy Adams – Nagy szemek

Emily Blunt – Vadregény

Hilary Swank – The Homesman

Anne Harhaway – Csillagok között

Jenny Slate – Obvious Child

Shailene Woodly – Csillagainkban a hiba

Jessica Chastain – Egy szerelem története/ Miss Julie

Legjobb színész:

Februárban a másod virágzását élő Micheal Keaton végrehajthatja a filmtörténelem legnagyobb comeback-jét és Oscarral robbanhat vissza a köztudatba. Mögötte viszont nagyon erős alakítások vannak, melyek szintén díjat érdemelnének. Eddie Redmayne mellett az szól, hogy az ő alakítása egy igazi csapat munka eredménye, ráadásul azok a srácok segítettnek neki a Focus Featers-nél, akik McConaughey-nek elhozták az Oscart tavaly. Aztán ott van még Benedict Cumberbatch, aki ennél nehezebben lehetne már népszerűbb és ideje már, hogy a szakma is komolyan elismerje. Szerintem Keaton nyer, de lehetnek még meglepetések.

 

Eddie Redmayne - A mindenség elmélete

Micheal Keaton – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Benedict Cumberbatch – Kódjátszma

David Oyelowo – Selma

Jake Gyllenhaal – Éjjeli féreg

 

Közelben:

Ralph Fiennes – A Grand Budapest Hotel

Steve Carell – Foxcatcher

Timothy Spall – Mr. Turner

Bradley Cooper – Amerikai mesterlövész

Oscar Isaac – A Most Violent Year

Ellar Coltrane – Sráckor

Bill Murray – St. Vincent

Matthew McConaughey – Csillagok között

Channig Tatum – Foxcatcher

Legjobb rendező:

Nem mondok újat, de itt is a Sráckor vagy a Birdman direktora viheti haza az Oscart. Inárritu mellett szól, hogy a vágás nélküli hosszú snittek dirigálása rendezőt próbáló feladat. Viszont, ha az elmúlt években nem is így történet, azért a rendező és a film kategóriák gyakran összekapcsolódnak, ezért talán itt is Linklater egy picivel kollegája előtt jár.

 

Richard Linklater – Sráckor

Alejandro G. Inárritu – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Ava DuVernay – Selma

Wes Anderson – A Grand Budapest Hotel

Morten Tyldum – Kódjátszma

 

Közelben:

David Fincher – Holtodiglan

James Marsh – A mindenség elmélete

Clint Eastwood – Amerikai mesterlövész

Angelina Jolie – Rendíthetetlen

Bennett Miller – Foxcatcher

Dan Gilroy – Éjjeli féreg

Damien Chazelle – Whiplash

Rob Marshall – Vadregény

LEGJOBB FILM:

 

És az utolsó, egyben legfontosabb díj, melynek fő várományosa: a Sráckor. Komoly kritikai elismerések, közönség kedvenc, eredeti, kísérleti megvalósítása egy egyszerű, mégis gyönyörű sztorinak…minden Linklater 12 éven át forgatott mesterműve mellett szól. A további jelöltek sorsa viszont még kérdéses. A most fennálló rendszer szerint, minimum 5, maximum 10 film jelölhető a díjra. Na már most, ha a régi, ötös rendszerben szavaznának a filmekre, akkor három biztos alkotás lenne: Sráckor, Birdman, Kódjátszma, a további két helyért küzdene a Selma, a Grand Budapest Hotel és A mindenség elmélete. Mivel az elmúlt három évben, mióta ez a szavazati módszer áll fent, kilenc jelölt volt a legjobb film díjra. Nagyon kevés a fent említett 4-5 filmen kívül a biztos jelölt, így akár több meglepetéssel is szolgálhat az Akadémia.

 

 

1. Sráckor

2. Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

3. Kódjátszma

4. Selma

5. A Grand Budapest Hotel

6. A mindenség elmélete

7. Foxcatcher

8. Amerikai mesterlövész

9. Whiplash

 

10. Rendíthetetlen

 

Közelben:

Éjjeli féreg

Holtodiglan

Vadregény

A Most Violent Year

Csillagok között

Vadon

Beépített hiba

Harag

Mr. Turner

Nagy szemek

A LEGO-kaland

Citizenfour

Still Alice

Ti kiknek szurkoltok majd holnap? Mi a Csillagok között-nek.

L.van Dussen

Címkék: Oscar 2015
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr817074587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Favagoo 2015.01.15. 19:57:10

Szinte teljesen egyet értünk. A legjobb színész kivételével. Bár az igazat megvallva nekem annyira nem tetszett A mindenség elmélete,bár számomra talán Eddie Redmayne és Felicity Jones munkája tetszett a fillmben.Szerintem ők vitték el a filmet a hátukon,de még mindig nem hiszem,hogy Eddie Redmayne nyerne,persze értem én,hogy személyes vélemény.
Amin meglepődtem,hogy nem jelölték Birdman-t legjobb vágásra...Ez milyen dolog már??
A másik amit nem értek,hogy mi ez a hype az Amerikai mesterlövész körül.Azért szerintem ennyit nem érdemel ez a film. Pláne,hogy Bradley Cooper kiszorította Jake Gylenhaal a főszereplők közül. Szerintem az Akadémia itt egy kicsit hibázott.

Persze ez csak az én véleményem.
süti beállítások módosítása