2016. július 30. 20:01 - Kino Dino

Top 10 bosszantóan fülbemászó szám

earworm_wide-8c54139dce8fed577972b49f4b7a97396e23cacc.jpg

Emlékszel rá, hogy napokig tartott ezeket a dalokat kiveri a fejedből? Nem? Sebaj, itt egy kis emlékeztető!

Egy-egy szám sokszor, annak minőségétől teljesen függetlenül, napokig szól a fejünkben, gyakran őrületbe kergetve ezzel bennünket. Akinek nincs hasonló tapasztalata, a listát tartalmazó dalok maghallgatása után garantáltan lesz, az angolul earworm-nek keresztelt jelenséget, magyarul legtöbbször fülbemászó jelzővel szokták ellátni, olyan számokat hívunk így, amiket az istennek sem tudunk gyakran naphosszat elhessegetni a fejünkből. Mi ilyen dalok közül válogattuk össze a számunkra tíz legidegesítőbbet!

*A lista nem tartalmaz komoly zenei műveket, így a Kis éji zenét vagy a Magyar táncokat ne keressétek a felsorolásban.  

10. „Shake It Off” (2014)

Előadó: Taylor Swift

Album: 1989

taylor_swift_video.jpg

Taylor Swift széles körben elismert „1989” című albumjával robogott vissza a main stream pop zene világába, melynek szűk két év leforgása alatt lett ismét koronázatlan királynője. Az énekesnő ötödik stúdió albumának lead single dance-pop dala volt a „Shake It Off”, amely javarészt pozitív kritikai visszhangot váltott ki a zene világában, azonban többen bírálták a dal szövegét és videoklipjét a „twerking”-re való utalások végett, továbbá a művésznő régi rajongói Taylor Swift és a country-zene végleges szakításaként tekintettek a slágerre. A szakma azonban üdvözölte az új Taylort Swift-et, hiszen az „1989” számtalan díjat zsebelt be, a Rolling Stone pedig helyet szorított neki az év 10 legjobb albumát tartalmazó listáján.

Még a biztosúr szőrös szívét is meglágyította a dal....

 

9. „Surfin’ Bird” (1963)

Előadó: The Trashmen

Album: Surfin’ Bird

2_1.jpg

Az azóta számtalanszor feldolgozott és javarészt a Family Guy egyik epizódja miatt közismert Surfin’ Bird eredetileg a The Trashmen nevezetű surf rock banda gondozásában jelent meg ’63-ban és a negyedik helyig jutott a Billboard magazin által hetente publikált „Hot 100”-listán, amely a legnépszerűbb slágereket hivatott egy csokorba fogni. Érdekesség, hogy a dal valójában két „R&B” szám kombinációja: a The Rivingstones "Papa-Oom-Mow-Mow” és a "The Bird's the Word" egyvelegéből született meg ez a pofátlanul fülbemászó sláger, melynek nevetséges szövegét és pörgős dallamát immár 50 év esik nehezére elhessegetni fejükből a hallgatóknak.

 

8. „Never Gonna Give You Up” (1987)

Előadó: Rick Astley

Album: Whenever You Need Somebody

1.jpg

Astely első és egyben legnépszerűbb dala bombaként robbant a nyolcvanas évek könnyű zenei életében, a brit énekes első megjelent számával több, mint 25 ország, köztük az Egyesült Államok, slágerlistájának dobogójára ugrott. Noha annak idején töretlen népszerűségnek örvendett Astley slágere, az internetnek hála mára mémmé vált, főleg a klipben látható sajátos tánc mozdulatoknak köszönhetően, azonban zuhanyfülkékben azóta is gyakran dúdolt dal a „Never Gonna Give You Up”

7. „Valami van a levegőben” (2014)

Előadó: Halott Pénz

Album: Ülni. Örülni. Megőrülni.  

halottpc3a9nz.jpg

Halott Pénz nélkül listát írni? Na, még mit nem! A „Valami van a levegőben” tipikusan az a sláger, amit az is hallott, aki nem akarta. A Halott Pénz talán legismertebb dala két éve ostromolta a hazai slágerlistákat, a háromszoros Fonogram-díjas hip hop formáció azóta minden nyári fesztivál elengedhetetlen kellékévé vált és régóta nem tapasztalt népszerűségre sikerült szert tennie, a Wellhello-val karöltve, a hazai könnyűzene világában. Az eredetileg Marsalkó Dávid szólókarrierjeként startolt Halott Pénz 2014-ben felkavarta a magyar pop zene állóvízét, a „Van valami a levegőben” dallami egy ország fejében csendültek fel sokáig.

 

6. „Happy” (2013)

Előadó: Pharrell Williams

Album: Despicable Me 2. soundtrack album/ Girl

pwill-1.jpg

A „Happy”-t újra hallgatni kicsit olyan, mint egy száraz sebet felkaparni, hiszen annak ellenére, hogy a Feel Good Song definíciója mellett Pharrell Williams halál laza tánca az illusztráció, két éve az ember többet hallotta a "Happy"-t, mint a tulajdon nevét. A dal népszerűsége megjelenése után majdnem egy évvel tetőzött, habár eredetileg a 2013 nyarán bemutatott Gru 2. egy betétdalaként csendült fel elsőként, így Oscar-díj-ra is jelölték (melyet a szintén fülbemászó „Let It Go” (Jégvarázs) halászott el előle…), igazi slágerré azonban csak 2014. tavaszán vált. Williams soul/neo soul slágere, az énekes falzett orgánumának és közepes tempójának köszönhetően nagyon kedves az emberi fülnek és, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak akár napokra befészkelheti magát az ember fejébe.

5. „Barbie Girl” (1997)

Előadó: Aqua

Album: Aquarium

11.jpg

A listán szereplő számok közül kevés nevezhető igazán rossznak, azonban a Barbie Girl esetében egy kifejezetten penetráns dalról beszélhetünk, épp ezért igazán kellemetlen érzés, mikor az ember azon kapja magát, hogy a dallamát dúdolja. Ekkor körül nézünk és jó esetben, ha nem látunk senkit, megnyugszunk, majd igyekszünk elfelejteni az egészet, de itt az őszinteség ideje!  Kedves olvasó, vallj szint, ugye, hogy te is énekelted már a zuhanyrózsádba legalább egyszer, hogy „I’m a Barbie Girl”? A dán bubblegum dance együttes legismertebb száma, a lista további dalaival egyetemben megjelenését követően a slágerlisták tetején tanyázott szerte a bolygón. Érdekesség, hogy a szám dalszövege, a Barbie babákat gyártó cég, a Mattel és a dalt forgalmazó MCA Records hírhedt pereskedésének tárgya volt.

4. „Blue (Da Ba Dee)” (1999)

Előadó: Eiffel 65

Album: Europop

eiffel_65_copy.jpg

Az olasz eurodance együttes dalával nyitott a Vasember 3. című film, mondanom sem kell, hogy utána napokig a fejemben fészkelt az Eiffel 65. debütáló és egyben legsikeresebb slágere, ami megjelenésének idején határtalan népszerűségre tett szert, hatodik helyig jutott a már sokszor említett amerikai Billboard listán, de számos európai országban volt a legnépszerűbb sláger az évezred utolsó évében. A Blue egy Grammy-díjjal is büszkélkedhet, a szakmai siker ellenére azonban meglehetősen vegyes kritikákat kapott, a Rolling Stone minden idők 20. legidegesítőbb száma között is helyet szorított neki, ami nagyon jól szemlélteti, milyen vékony határ választja el a fülbemászó és irritáló jelzőket.

 

3. „Dragostea Din Tei” (2004)

Előadó: O-Zone

Album: DiscO-Zone

22415-ozone-81a3.jpg

A Dragostea Din Tei két közismert tényről híres: 1. senki sem tudja a címét, leginkább „Numa Numa Je” vagy „Máijá Hí” számként volt ismert a 2000-es évek első felében 2. pláne nem tudja senki, miről is szól a dal, de őszintén szólva ezzel semmi gond nincs, hiszen halandzsázni rá sokkal nagyobb poén. Az O-Zone nevű moldáv eurodance együttes legsikeresebb száma nem kevesebb, mint három hónapig ült az Eurochart Hot 100-lista tetején. Annak ellenére, hogy a dalszöveg román nyelvű, a Dragostea Din Tei párját ritkító módon meghódította egész Európát, de Gary Brolsma vírusvideójának hála az Egyesült Államokat is bevette. A tengerentúlon „Numa Numa Song”-ként terjedt el.

 

...és persze Brolsma klasszikus performansza

 

 2. „Lollipop” (1958)

 Előadó: The Chordettes

Album: -

the-chordettes.jpg

A „Lollipop” második nekifutásra tudott világszerte széleskörű ismertségre szert tenni a női énekes kvartett, a The Chordettes révén. Eredetileg egy Ronald & Ruby nevű duó dolgozta fel Julius Dixson és Beverly Ross szerzeményét, az igazi áttörést azonban a hölgy vokalisták verziója hozta meg a dal számára, akik a Billboard lista második helyéig juttatták a dalt, ami azóta is gyakran ragadja meg a gyanútlan zenekedvelők agyát.

 

1.”Gangnam Style” (2012)

 Előadó: Psy

Album: PSY 6甲 Part 1

0000000.jpg  

Ha a net generáció abszurd humorát kellene három percben összefoglalnom, ezt a számot játszanám le, természetesen a felejthetetlen videóklippel együtt. Egy poszt-rádiós korban nagyon szemléletes képet ad az internet erejéről a Gangnam Style, ami a második mémmé vált dal a listán, mégis letarolta a netsztyeppéket négy évvel ezelőtt. A Gangnam Style lett minden idők legtöbbször megtekintett videója a YouTube-on, immár több, mint két és fél milliárd kattintással büszkélkedhet, emellett a legnépszerűbb videómegosztó site legtöbbet lájkolt videójának címét is elnyerte. Ha ez nem lenne elég, mindenféle online eladási rekordot megdöntött a Gangnam Style, 2012 nyarán több tucat országban, többek között az USA-ban és Magyarországon is vezette az iTunes letöltőlistáját. A dél-koreai rapper Psy azóta is próbálta megismételni hajdani sikerét, azonban a szöuli Gangnam-negyed életét parodizáló slágerének népszerűségét egyenlőre nem tudta felülmúlni.      

 

 

De persze ahány ember, annyi fülbemászó dal! Titeket mely számok kergettek őrületbe? Folytassátok a listánkat odalent!

 

 

L.van Dussen

 

Címkék: Top
34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr78914578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.31. 14:47:42

Electrica Salsa OFF

www.youtube.com/watch?v=LK6wglhklKg

Alexandra Stan - Mr Saxobeat

www.youtube.com/watch?v=lAhHNCfA7NI

Edward Maya & Vika Jigulina - Stereo Love

www.youtube.com/watch?v=p-Z3YrHJ1sU

Petian 2016.07.31. 14:59:51

Uramisten, ki volt ez a degenerált penetráns herélt kis buzi fasz, aki összeállította ezt az undorító listát?? Menj a kurva anyádba, szaros firkász (meg az index is, hogy ilyen marhaságokat rak ki)

gizmo26666 2016.07.31. 15:10:04

Hoolignas - Királylány
Azt a szart hogy lehetett kihagyni?

standupc · http://standupc.blog.hu 2016.07.31. 15:16:28

Az "earworm" magyarul inkább dallamtapadás néven terjedt el. (Amikor akaratod ellenére is játssza az agyad a dallamot, újra és újra...)

jozsanet · https://www.facebook.com/andras.jozsa 2016.07.31. 15:55:12

Rengeteg earworm zene van, de dobok még be 20-t a teljesség igénye nélkül:

Mr. President - Coco Jambo
Avicii - Hey Brother
Daft Punk - Get Lucky
Mark Ronson/ Bruno Mars - Uptown Funk
Mariah Carey - All I Want For Christmas is You
Michael Jackson - Billie Jean
Spice Girls - Wannabe
James Brown - Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine
a-ha - Take On Me
Whitney Houston - I Will Always Love You
Kiss - I Was Made For Lovin' You
Queen - Another One Bites The Dust
Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way
Osibisa - Sunshine Day
Johnny Cash - Ring Of Fire
U2 - One
Modjo - Lady
Quincy Jones - Soul Bossa Nova
Sergio Mendes & Brasil '66 - Mas Que Nada
Gipsy Kings - Bamboleo

2016.07.31. 16:13:45

Na pont ezen fos zenék miatt hallgattam és - amíg csak élek - hallgatok hard rockot és metalt. Aki ilyen zenét hallgat, az embert is evett.

Ennyi.

2016.07.31. 16:21:19

És hol marad a Call Me Maybe Carly Rae Jepsentől?
youtu.be/tWJ9YaTmoyg
(Andy Rehfeldt változatában :-D)

(Amúgy Andy Rehfeldt remek metál verziót csinált a Never Gonna Give You Upból.
youtu.be/3_-fWcZFhwY
És Rick hangja tökéletesen illik alá.)

Lyle Scott 2016.07.31. 16:26:10

@jozsanet: Szia! Nem vagyok nagy zenei fan. Nekem is vannak kedvenc előadóim, de a Te listád is csak egy szubjektív lista. Sőt! Ha meghallgatom a számokat, akkor csak párról jut az eszembe, hogy ezt már hallottam volna valahol. A listádból kb. 4 az, ami talán fülbemászó. . Példa, a U2 - Beautiful Day című száma is híresebb és dallamosabb, mint a One.
Hogy én is írjak legalább egy számot: Oasis - Wonderwall

Lyle Scott 2016.07.31. 16:33:15

@Tralfamador75: C.R. Jespen oké! De a metál verzió gáz, hiába szereted ezt a stílust! :)

she_wolf 2016.07.31. 16:33:19

@standupc:
Jaja!:D
Úgy semlegesítek , hogy egy merőben más stílust keresek, és hadd szóljon!:)
(Szerencsére itthon ritkán fordul elő ilyesmi, mert a zene mindig szól nálam.)
Szimfónikus metál minden mennyiségben + a személyes nagy kedvencem, és máris mehet az MTV, meg az összes ker. rádió a retekbe!
Viszont találtam már egészen fogyasztható tapadós tucatszart is (metál cover feldolgozásben -ofkórsz):D

Lyle Scott 2016.07.31. 16:37:06

@jozsanet: Ja még egy: Daft Punk. Nem szeretem ezt a stílust. De a Digital Love számot szerintem már mindenki hallotta. Remélem érthető vagyok? :)

PanelProli 2016.07.31. 17:19:39

Legyen néhány klasszikus is (amelyek persze számtalan feldolgozásban élnek tovább):

Archies: Sugar Sugar

www.youtube.com/watch?v=h9nE2spOw_o

Sweet: Ballroom Blitz

www.youtube.com/watch?v=VzpWJx3I2DY

Hot Chocolate: Sexy Thing

www.youtube.com/watch?v=7-m9uG50mSw

Csak egyet teszek még hozzá: ki ne üvöltötte volna még egy buliban, hogy Who the fuck is Alice

www.youtube.com/watch?v=zw08Py5nz1w

Terror Dzsoni 2016.07.31. 17:27:53

Halott pénz..azokmegkifaszomok???

2016.07.31. 17:30:30

@Petian: Nem muszáj elolvasni.

2016.07.31. 18:24:56

@Lyle Scott: Na jó, de a metálcucc csak poén. Andy Rehfeldt ezeket poénból gyártja. Amúgy pont a Call Me Maybevel nincs gondom. Csak sokan ide sorolják, tubán egy listán fent is van.

inebhedj - szerintem 2016.07.31. 18:34:29

Ezek jórésze valójában nem fülbemászó, csak túladagolt (a csapból is folyik), a túladagolás oka meg a promóció.

Circus 2016.07.31. 18:45:18

Enyhe túlzásnak érzem a Halott Pénzt iderakni, ezt a dalt p egyszer sem hallottam, és a legkisebb mértékben sem tapadt meg. Persze, ingyen reklám a haveroknak mindig jól jön ;)

@Coco Binky: Hamár OFF és ELectrica Salsa, akkor mi a helyzet ezzel:
Silicon Dream / Marcello the Mastroianni
www.youtube.com/watch?v=gnEX7hBTgZw
de mondhatnám az Andromeda-t, vagy a Time Machine-t...
Italodisco at it's best :D

Bambano 2016.07.31. 20:35:35

Benny Hill meg forog a sírjában, hogy egy ilyen listáról lemaradt a Yakety Sax
www.youtube.com/watch?v=ZnHmskwqCCQ

Seri seri lédi, takarító néni,
hol a budi kulcsa, mit tudom én...
www.youtube.com/watch?v=eNvUS-6PTbs

Bambano 2016.07.31. 20:57:18

ahova az eiffel 65 befért, oda az őrült béka is:
www.youtube.com/watch?v=k85mRPqvMbE

Dr_utcai_arcos 2016.07.31. 21:58:41

Hát, ezeknek legalább a fele évek óta eszembe se jutott, nemhogy megtapadt volna. Nem tudom, ki hogy van vele, én mostanában hallottam ezt a Coldplayt, de már unom, hogy bármit hallgatok, visszajön :(. Nektek is??? www.youtube.com/watch?v=dPmZqsQNzGA

Void Bunkoid 2016.07.31. 23:16:53

A cikkben az a zseniális, hogy van benne egy opcionális rickroll (nem indul ugye automatikusan) :)))

2016.08.01. 04:35:49

Na, ha már tömegpusztító, mi a helyzet Cheeky girlékkel?
youtu.be/35UUsMnwquo

:-DDD

she_wolf 2016.08.01. 07:40:47

@Circus:
Azt nem tudom, hogy akkor mi van, ha egy nótáról beugrik egy másik, aminek se a címét, se az előadóját nem ismerem, és magából a "műből" is csak pár másodpercnyi van meg. De az napokig, folyamatosan...:(
A Silicon Dream általad említett ...izéjéről...jött megint az EMLÉK!:(
Életem szép, gondtalan időszaka, repesztünk a Skodrival, szól a Silicon Dream, majd utána az a valami, tele bagolyhuhogással (vagy mivel), és ha megfeszülök sem tudom, mi az!
Tegnap óta (mióta olvastalak) megint a fejemben cirkulál, és én ezért nagyon nem szeretlek téged!:DDD
Nem a nótával van baj, hanem azzal, hogy nem tudom hogy mi az, és így esélyem sincs megkeresni:(

Circus 2016.08.09. 20:32:47

@she_wolf: pedig mindig is szerettem az ismeretlen rajongóimat :D
Huhogás akkortájról? Próbáld ezeket:
Baltimora / Tarzan Boy (énekes madár betét: "anyáááád" :D )
Bruce and Bongo / Geil
Scotch / Primitive Man

Na, megvan?

she_wolf 2016.08.16. 18:58:39

@Circus:
Egyik sem az:) Bocs, hogy ilyen soká, csak most keveredtem megint ide. Az említett cucc absztolut instrumentális, és sajnos nagyon jól összerakott:(
Köze nincs a tucctucc dizsihez. Már lemondtam róla:D

Circus 2016.08.16. 22:01:45

@she_wolf: ugye nem a Mmmm mmmm a Crash Test Dummies-tól?
Együttes? Énekes nő vagy férfinemű? Valami részlet még?
Imádok turkálni a Youtube-on, olyan kincseket találok, hogy ihaj :D

she_wolf 2016.08.17. 20:31:59

@Circus:

Nem. Instrumentális. Nem nóta. És nem ember által kiadott huhogás (talán a kuvik hangja hasonlít a legjobban hozzá, de ettől még előállítható hangszeren).
A muzsika nálam állandóan megy, és eléggé elborult hallgató vagyok:)
Az elborultság abban nyilvánul meg, hogy rászívom magam valamire, és az megy napokig (loop):D
süti beállítások módosítása