2017. január 22. 19:54 - Kino Dino

TOP 5 film, amitől garantáltan jó kedved lesz

picsart_01-22-07_35_33.jpg

Akinek a Balaton jege nincs elérhető távolságban, barátai elhanyagolják, nincs ki este átölelje, vagy csak egyszerűen semmi örömet nem lel a rövid, zimankós napok monoton forgatag-mentességében, annak kiváló társaság lehet a listán szereplő 5 film akármelyike: egy bögre forró tea mellett, a tavaszra várva, meglepően hatásosan segíthetnek elfeledtetni velünk, hogy mekkora szarkupacok is vagyunk.

 

5. Walter Mitty titkos élete (2013)

walter.jpg

Ben Stiller neve közel sem garancia egy film minőségére, ám a Walter Mitty titkos élete -bár messze van a tökéletestől- kalandos történetvezetésével és színes atmoszférájával egyből képes beszippantani az embert. Walter egy tipikus vesztes, életének legizgalmasabb momentumai a fantáziavilágába való menekülésből adódnak, munkahelyén lenézik és szívének hölgye ügyet sem vet rá. A film során (egy elveszett negatív miatt) Walter kiszakad a kényelmes, de lélektelen hétköznapokból és a képzelt világa többé-kevésbé valósággá válik. Grönland, Izland és a Himalája lenyűgöző tájait a film pofátlanul jól összeválogatott soundtrackje csak még autentikusabbá teszi.

(ITT, ITT és ITT találjátok a 3, talán legemlékezetesebb zeneszám YouTube linkjét)

 

4. Vademberek hajszája (2016)

huntfor.jpg

A toplista legfrissebb alkotása Taika Waititi Új-Zélandi rendezőhöz köthető. A Gyűrűk Ura óta tudjuk, milyen csodálatos a természet Új-Zélandon, A vademberek hajszája pedig az ottani vadonnak egy egészen más oldalát tárja a szemünk elé. A hányatott sorsú (és felettébb nehezen kezelhető) árva, Ricky új nevelőszülőkhöz kerül, akik a több millió hektáros dzsungel mezsgyéjén élnek és gazdálkodnak. A sors fintora pedig úgy hozza, hogy Ricky és nevelőapja -sorozatos félreértések és balul elsült események következtében- egymás iránti ellenszenvük ellenére hosszú hónapokig tartó bujkálásra kényszerülnek az őserdőben a hatóságok elől menekülve. Az abszurditása és eredetisége, illetve a remek humora 2016 legkellemesebb meglepetésévé tette A vademberek hajszáját, mely nemcsak a tavalyi év, hanem az elmúlt évtized egyik legjobb feel-good filmjévé avanzsálódott.

 

3. Holdfény királyság (2012)

moon.jpg

A '60-as évek közepén, egy New England partjainál fekvő szigeten járunk. A 12 éves keki cserkész, Sam Shakusky és levelezőtársa, Suzy Bishop egyik napról a másikra eltűnnek:  az ifjú szerelmespár a helyi -chickchaw névre hallgató- indián törzs volt aratási útvonalát követve igyekszik elvonulni a világtól, hogy szerelmüket beteljesítsék. Wes Anderson legszívmelengetőbb filmje, a Holdfény királyság a direktor minden stílusjegyét magában hordozza, a szimmetrikus kompozícióktól kezdve a pasztelles színvilágon át egészen a bájosan bizarr jelenetekig. Sugárzik belőle az elbűvölő gyermeki naivitás, kalandvágy, ugyanakkor kiváló társadalmi körképpel szolgál a jellegzetes tulajdonságokat karikaturisztikusan felnagyító karakterábrázolásaival, melyek szemléltetésében nem kisebb nevek működnek közre, mint Edward Norton, Bruce Willis és Bill Murray.

 

2. A Grand Budapest Hotel (2014)

bp.jpg

Wes Anderson legújabb rendezése egy történetet mesél el nekünk egy íróról, aki egy történetet mesél el könyvén keresztül egy szállodatulajdonosról, aki egy történetet mesél el az írónak egy vacsora során a saját életéről, és volt főnökéről, a Grand Budapest Hotel akkori concierge-éről, Monsieur Gustave H.-ről. Az ágas-bogas, de nem könnyen követhető cselekmény egy felbecsülhetetlen értékű festmény öröklése miatt kialakult viszályon alapszik, színtere pedig Zubrowka, melyet a közismert lengyel vodkáról nevezett el a rendező. A kifinomult és elegáns humor némi morbiditással vegyítve páratlan feelinget kölcsönöz a filmnek, melynek minden egyes képkockájából könnyed (már-már könnyelmű) optimizmus árad. A Grand Budapest Hotel kellően nagy adag boldogságtabletta, mellékhatások és mennyiségbeli korlátozás nélkül.

 

1. Amélie csodálatos élete (2001)

amelie.jpg

Ha a Grand Budapest Hotel gyógyszer a szomorúság ellen, akkor Amélie Poulain története kemény drog. Amélie élete egyhangúan zajlik Párizsban, egészen addig, míg a lány a véletlen folytán nem talál a lakásában egy dobozt, melyben valami teljesen ismeretlen ember gyerekkori tárgyai, emlékei találhatóak. A ládikó jogos tulajdonosának való visszajuttatása után elhatározza, hogy életét mások boldoggá tételének szenteli s e tevékenységben látja saját boldogságának forrását is. Amélie úgy érzi, hogy ezáltal értelmet nyert léte, hiszen így még inkább megtanulja észrevenni és értékelni a mindennapok apró örömeit, önzetlenül segít szerettein, barátain, ismerősein, illetve kellő öniróniával képes látni a saját gondjait, problémáit is. A film sugallja, hogy a szeretet nem fogyóeszköz: ha adsz belőle, attól nem lesz neked kevesebb. Az Amélie csodálatos élete névre hallgató boldogság-narkotikum a szívünk mélyére hatol és soha ki nem fejezett, de mindig bennünk lakozó érzéseket, gondolatokat segít felszínre e naiv lány csodálatos történetével. 

 

 

 

Guriga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr5412146241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása