2017. március 29. 14:11 - Kino Dino

Halálravalók - Élet Kritika

 

life1.jpg

Az utóbbi évtized fullasztó remaketengerében az Oldboy-hoz és A dolog-hoz hasonlóan rengeteg feleslegesen indokolatlan alkotás süllyedt visszafordíthatatlanul a sötétségbe, vagy éppen tervez már létrejötte előtt ugyanoda tartani (lásd: Toni Erdman remake). Ezeken a veszélyes vizeken próbált szerencsét az Élet névre hallgató patent, felcicomázott hajó. Vesztére.

Végtére is, miért ne lenne igény egy, a filmvilágban betöltött pozíciójánál többre hivatott, szomorúan alulértékelt Prometheus és a nyakunkban loholó Alien: Covenant közé tutymókosan odagányolt űrhorrorra, mely kimondatlanul nem kevesebbet vállalt magára, minthogy korszerű CGI köntösbe öltöztesse A nyolcadik utas: a Halál-t, megspékelje mindezt egy nagyobb csipet Gravitációval, és benyomja a turmixgépen az ON-gombot? A késztermék kétségkívül fogyasztható mivoltja ellenére a művészi magasságokban kivitelezett aljas igénytelenség szagával lengi be és áporítja a légteret.

life3.jpg

 A rettenetesen megírt karaktereket Gyllenhaal és Reynolds sem menti meg, nevük azonban minden kétséget kizáróan merőben pozitív hatást gyakorol a film bevételére. Szörnyű megpróbáltatás végigkövetni űrhajónk személyzetének szenvedését e szűk két óra során: sablonok, közhelyek kozmosznyi kavalkádjában sodródunk a mihamarabb remélt végefőcím üstökösének kékes csóvályú megjelenése felé. Nagyszerű érzékkel sikerült Daniel Espinosa rendezőnek szétbarmolmia mindazt, ami az Alien 1-ben még működőképes volt, bár napjainkra hatását vesztette: a bezártságérzetre operáló szorongó atmoszférát. A cselekmény a film felétől kimerül az űrhajó légmentesen záródó ajtóinak utolsó pillanatban való bezárogatásával, mely által a Kelvin névre hallgató idegen életformát próbálják kutatóink keservesen elszeparálni. És igen, minden reakció és mozdulat pontosan annyira mesterkélten vásári és repetitív, mint amilyennek hangzik. Az Élet talán egyetlen nem kifejezetten negatív aspektusa a befejezésében rejlik, és a filmzene mellett e tényező menti meg az értékelhetetlenség fenyegető bélyegétől.  

life2.jpg

Jó érzékkel, jó időben ugrott fel az Alien: Covenant hypevonatjára az Élet, ám ahogy az rendje és módja szerint szokott történni, a lufi belsejéről kiderült, hogy üres, ránéztünk, erre még le is eresztett. Egy tisztességes iparosmunkát alulmúló, pocsék űrhorror-dráma a filmünk, melyen az Alien-szériát ismerők lábvízkellemeset fognak nosztalgiázni, és melyről kijelenthető, hogy legnagyobb bűne létjogosultságának totális hiányában keresendő.

 

 

40%

IMDb: 10/7,1

 

 

 

Guriga

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr7712385395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hannigabi 2017.03.29. 14:43:19

"Alien-szériát ismerők lábvízkellemeset fognak nosztalgiázni"

Te is ismered, és mégis annyi volt a vetítés utáni megjegyzésed, hogy "fos megkenve szarral".

Én is ismerem, szerintem meg parádés film, ami mai szemmel jobb, mint a Nyolcadik utas. :P

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.03.29. 16:16:53

Kábé stimmel! 40%
Ez egy korrekt érték ennek a filmnek!

steery 2017.03.29. 20:27:32

Szóval remek film lesz, amit érdemes megnézni. Az IMDB-n 16.820 ember 7,1 pontra értékelte, ami kiváló eredmény. Nem kell tőle sokat várni és akkor nem okoz csalódást. Ennyi.

1349973572759 2017.03.30. 08:56:13

Sem jogom, sem kedvem kétségbe vonni mások értékítéletét, de mint történeti alapjaiban, mint pedig dramaturgiai megoldásaiban, ez a film egy ipari hulladék összes jelét felmutatja.

Kizárólag pénzügyi okokból forgatták le, ismert konzerv színészekkel, és biztosan nem szerepelt a céljaik között, hogy a filmre két hónap múlva bárki emlékezni tudjon.

A Nyolcadik utas a halálhoz hasonlítás pedig a lakodalmas rock színvonalát hozza, nem szerencsés.
süti beállítások módosítása