2017. április 07. 15:47 - Kino Dino

TITANIC 2017 - Erkélyemről a világ Kritika

erk1.jpg

Ole feleségével, négyéves lányával és hétéves fiával a Brochmann utca 12/A lakásban él, Osloban, Norvégiában, Európában, a Földön, a Világegyetemben. Rengeteg időt tölt erkélyén, kezében a Vissza a jövőbe-s bögréjével, asztalán a laptopjával, s mélázik a múltról, a jelenről és jövőről, személyének porszemnél is kisebb jelentőségéről és az idő relatív múlásáról…

Ole Giæver, filmünk író-rendező-főszereplője betekintést enged nézőjének röpke 85 perc erejéig a mindennapi életébe: átlagos norvég polgárként anyagi problémáktól mentesen, az unalom és felesleges tevékenységekre pazarolt idő démonától fenyegetve tengeti napjait. Komfortzónájába ragadva két pohár tea között tesz fel mindenkiben megfogalmazódó triviális egzisztenciális szorongásból fakadó kérdéseket, illetve szellemes szemléletességgel fogalmaz meg általános érvényű igazságokat.

erk2.jpg

Az Erkélyemről a világ a filozofikus fél-dokumentarista alkotások szerény sorát bővíti, ugyanis Giæver filmje és valósága közel egy és ugyanaz: a rendező monológjaival színesíti és teszi kollázsszerűvé az amatőr családi felvételek lazán összefüggő sorozatát. Csaknem a film legelején felcsendül Richard Strauss „Also sprach Zarathustra”-ja, az ikonikus 2001: Űrodüsszeia „Dawn of Man” szekvenciájának indítószólama, Giæver azonban minden monumentalitást nélkülözve a grandiózus képsorokat laptopjának Google Earth-én játssza el. Az ilyen és ehhez hasonló önirónikus humor teszi leginkább szórakoztatóvá ezt a bűbájos norvég low budget produkciót.

erk3.jpg

Részünk lesz rajzolt kutya krokodiluralta-világban röhögésétől kezdve közös családi nyaraláson át retrospektív karácsonyi rituálékig mindenben, amit a globalizált nyugati ember csak el tud képzelni. Ole fantazmagóriáinak egyik legnagyszerűbbike, mikor elképzeli, hogy egy pusztító vírus járványát követően egyedül marad az egész földkerekségen, s végiggondolja, hogy mit tenne elkerülhetetlen öngyilkosságának bekövetkezése előtt. Vajon a boldogságunk tényleg csak akkor átélhető, ha megosztjuk szeretteinkkel azt?

Mi lesz, amikor kialszik a Nap? Miért vagyunk a Földön, miért pont ezekkel az emberekkel? Miért múlik annyival gyorsabban az idő, mikor felnövünk? Az Erkélyemről a világ Terrence Malick hasonló munkáihoz képest kevésbé lírikusan, ám azonos hitvallással foglalkozik a modern ember egzisztenciális kérdésfelvetéseivel, és jól is áll neki.

 

 

70%

IMDb: 10/7,0

Erkélyemről a világ a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon ITT

 

 

 

Guriga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr3412408333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása