2014. augusztus 07. 20:12 - Kino Dino

Top 15 filmvégi csavar

Inception2.jpg

 Egy átlagos film esetében elmondják nekünk, ki a jó, ki a rossz és elmesélnek egy történetet. Néha azonban az alkotók megpróbálnak átverni minket.

Mindannyian szeretjük, ha egy film meg tud lepni minket. Lássuk, nálunk melyik tizenöt alkotásnak sikerült ez a legjobban!

 

 

15. A remény rabjai (1994)

r.: Frank Darabont

The Shawshank redemption1.jpg

"A mai napig sincs fogalmam, miről énekelt az a két olasz nő, és nem is érdekel. Nem kell mindent kimondani. Olyan megfoghatatlan szépség áradt belőle, amit szó le nem írhat, amibe belefacsarodik a szíved. Azok a hangok magasabbra, messzebbre szárnyaltak, mint amiről valaha is álmodtunk. Mintha gyönyörű madár szállt volna a kalitkánkba, és dala nyomán leomlottak volna a falak. Ha csak egy röpke pillanatra, de a legutolsó rab is szabadnak érezte magát."

Ez nem egy átlagos börtönsztori. Ez egy film a szabadságról, az igaz barátságról, az emberségről, az erkölcsről és a reményről, mert ugye az hal meg utoljára. Minden generációnak jelent valamit, ugyanis könnyen befogadható, de korántsem felületes. Fantasztikus élmény, amit a felejthetetlen fordulat még maradandóbbá tesz.

 

 

14. Más világ (2001)

r.: Alejandro Amenábar

másvilág.png

 "Kezdem úgy érezni, hogy el vagyok vágva a világtól."

A spanyol Alejandro Amenábar kísértetfilmje fenekestül felforgatja a műfaj megszokott kliséit. A hátborzongató képsorok és a nyomasztó atmoszféra, valamint a statikus helyszínválasztás, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt a művet bizony ne tudjuk elfelejteni egykönnyen. A filmvégi csavar erősen hajaz a Hatodik érzékre, de itt mégis egy sokkal keserédesebb megoldással szolgál. Történetvezetés szempontjából a film rendkívül logikus, az események a csattanó ismeretében szépen visszagöngyölíthetők. Különösen ajánlom olyanoknak, akik félnek a szellemektől, ez után a 100 perc után garantáltan nem fognak...

 

 

13. Harcosok klubja (1999)

r.: David Fincher

fightclub.jpg

 "Idővel mindenkinek nullára csökken a túlélési esélye."

Ez a film, amellett, hogy nagyon okos társadalomkritikus aspektussal rendelkezik, a férfi lét esszenciáját is magában hordozza. Egy olyan utazásra repít, amely közben felvázolja a férfivá válás rögös útját és görbe tükörrel szolgál a társadalom által kialakított férfiképet illetően. Ebben a filmben annyira sok tartalom van és több dolog olyan mélyen van elrejtve, hogy szinte lehetetlen pár mondatban összefoglalni. A Harcosok klubja akkor kapja meg a kellően előkészített mélységet, amikor bekövetkezik a csattanó. Olyan fontos alkotás, hogy kötelező jelleggel megnézetném minden 16. életévét betöltő, a felnőtté válás titokzatos, ódon kapuja előtt toporgó fiúval.

 

 

12. Truman show (1998)

r.: Peter Weir

trumanfuckingshow.jpg

 "Az ember elfogadja az elé tárt világ valóságát."

Truman, egy átlagos város boldog lakója elégedetten éli életét, ám egy nap egy véletlen folytán szörnyű feltételezése támad. A film Truman feltételezésének beigazolódásáról, a vívódásáról és a szabaddá válásáról szól. Bátor és egyedi, nem mellesleg fontos üzenetet hordoz magában. A Truman show szervesen kapcsolódik az egzisztencialista gondolkodáshoz, a valódi szabadságra vágyáshoz és sugallja: Az életünk akkor teljes és értelmes, ha ténylegesen a magunk urai vagyunk.

 

 

11. Jákob lajtorjája (1990)

r.: Adrian Lyne 

Jacobs-Ladder-Screenshot-1.png

"Eckhart is látta a poklot. Tudod, mit mondott? Azt mondta, hogy az egyetlen
dolog, ami elég a pokolban, a részed, ami visszahúz az életbe: emlékek, ragaszkodás. Ezek mind szétégnek. De nem büntetnek meg - mondta. Felszabadítják a lelked."

A Jákob lajtorjája amellett, hogy egy kiváló alkotás, a filmtörténelem egyik nagy mindent újraértelmező befejezésével büszkélkedhet. Megdöbbentő fordulatot vesz a film, aminek elég csupán pár másodperc ahhoz, hogy teljesen átértékeljük az eddig látottakat. A történet szimbólumokra épül, amik a befejezés után válnak letisztulttá, egyértelművé. Spolier nélkül, ez az önmagunkkal való megbékélés drámája, amit többször kell látni ahhoz, hogy a film minden szegmensét megértse az ember.

 

 

10. A gépész (2004)

r.: Brad Anderson

machinistblood.jpg

"- A melósok szerint te nem is létezel!

-Akkor ezért nincs fizetésemelés!"

A film, amely nem szégyenli, hogy rengeteg ötletet merített más alkotásokból, mert ezek az ötletek nagyszerűen lettek egybegyúrva, egy teljes egészet alkotnak és eredetinek hatnak. Kevés nyomasztóbb film van A gépésznél. Trevor Reznik, a főszereplő egy éve álmatlanságban szenved: nála a valóság és az illúzió egybemosódik, néha már nem képes a racionális gondolkodásra, ráadásul úgy érzi, hogy mindenki összeesküdött ellene. Fogalma sincsen, hogy a vele illetve körülötte történő események valósak, vagy az alváshiány szülte őket. A bizonytalanság, félelem és fenyegetettség végigkíséri a főszereplőt valamint minket is az egész alkotás alatt. A film végén levő fordulat pedig a történet során fokozatosan lelepleződő csupasz, rideg valóságot tükrözi. 

 

 

9. A Birodalom visszavág (1980)

r.: Irvin Kershner

Empireendshot.jpg

"Engem kicsinek látsz nem igaz? Hát tudd meg, a látszat csal... ...mert velem van az Erő, és az Erő hatalmas. Az életből árad, ezért nagy. Körülvesz valamennyiünket. Összeköt és megvilágosít minket. Nem az izmaidban, magadban, magad körül kell érezned az Erőt. Mindenütt. Közted és köztem. A fákban, a kőben. Mindenütt. Igen."

Erre a három alkotásra, már nem is mint filmtrilógiára, hanem mint egy jelenségre szeretnek utalni. Ezek közül is az egyik szolgáltatta a filmtörténelem egyik legerőteljesebb csavarját. Az ominózus jelenetben elhangzó, végtelenül egyszerű, ám annál velősebb mondatot pedig emberek milliói ismételgetik világszerte. Gondolom már kitalálta a kedves olvasó, hogy melyik filmről is van szó. Hát persze, hogy a Star Wars trilógia legjobb darabjáról, a Birodalom visszavágról.

 

 

8. Angyalszív (1987)

r.: Alan Parker 

Angel-Heart-Unsung-Films.jpg

"Tudom, ki vagyok!"

A thriller és a horror határmezsgyéjén egyensúlyozó Alan Parker-féle Angyalszív egy noir-stílusú detektív történet. Ez a mű minden filmesztéta álma, ugyanis rengeteg megfejtésre váró szimbólumot tartalmaz, a csavaros befejezés pedig felér egy arcon csapással. Hátborzongató mestermű, ami a legjobb nevekkel való szójátékok listán bizonyára még előkelőbb helyen szerepelne.

 

 

7. A majmok bolygója (1968)

r.:  Franklin J. Schaffner

large-planet-of-the-apes-blu-ray1.jpg

"Jobb, ha nem keresed, Taylor! Nem tetszik majd, amit találsz."

Pierre Boulle regényének 68-as filmadaptációjának kultfilm státusza megkérdőjelezhetetlen, ahogy az is, hogy ehhez a filmvégi csavar is nagyban hozzájárult. A majmok bolygója filmvégi fordulata erősen beépült a köztudatba, ennek ellenére én nem szeretném lelőni. Egy biztos, ez az egyik legerőteljesebb kritikája az emberi önzés miatt saját vesztébe rohanó civilizációnknak, amit filmvásznon valaha láthattunk.

 

 

6. Hatodik érzék (1999)

r.: M. Night Shyamalan

thesixthsense.jpg

"Néha azt hisszük, elveszett valami, pedig nem. Csak máshova került."

Az öreg M. Night Shyamalan fénykorában (mielőtt még kicserélték volna a vízérzékeny ufók), olyan filmeket adott ki a kezei közül, mint a Hatodik érzék. A méltán népszerű horrort leginkább az elképesztő fordulat miatt (amikor is a film teljesen új irányt vesz fel) emlegeti a nagyérdemű, de nem lehet szó nélkül elmenni a hihetetlen feszültséggel operáló képsorok és a hangulatos zene mellet sem. A megkeseredett pszichológus és a kísérteteket látó fiú története amellett, hogy megbotránkoztat, kellő hatást gyakorol az érzelmeinkre is.

 

 

5. Psycho (1960)

r.: Alfred Hitchcock 

Psycho-still.jpg

"Mindannyian kicsit bolondok vagyunk néha. Maga talán nem?"

A Psycho nemcsak a Hitchcock művek közül kiemelkedő, hanem filmtörténeti szempontból is megkerülhetetlen alkotás. Elmondhatjuk, hogy új korszakot nyitott a thrillerek világában. A klasszikussá vállt zuhanyjelentet mindenki ismeri, és számtalan film utal vissza rá. Mégis, ami a Psycho-t maradandóvá tette, az a végén levő fordulat, amely kivételesen remekül lett felépítve, és 1960-ban annyira újszerűnek hatott, hogy méltán érdemli meg a mai napig tartó rajongást, és a mi listánk 5. helyét.

 

 

4. Oldboy (2003)

r.: Chan wook-Park 

oldboy1.jpg

"Mindegy, hogy homokszem vagy kőszikla, a vízben ugyanúgy elsüllyed."

Minden idők egyik legjobb filmje, ami olyan fordulatokat tartalmaz, melyek az egész cselekményt alapjaiban forgatják ki magából. A film végére a jó és a rossz fogalma teljesen új értelmet nyer, katartikus alkotás, amely az ítélkezés jogosságát kérdőjelezi meg. Az Oldboy arról beszél, hogy a világ, az ember nem fekete vagy fehér, hanem piszkosul szürke.

 

 

3. Közönséges bűnözők (1995)

r.: Bryan Singer

közönségeskedéseitekért.jpg

"Az Ördög legnagyobb ámítása, hogy meggyőzte a világot: nem létezik."

Szinte a hideg kirázza az embert, a cseppet sem közönséges Közönséges bűnözők utolsó 5 perce láttán. A tudat hogy egy film mindvégig kibabrált velünk, átvert minket, egyszerre tölti el az embert megdöbbenéssel és csodálattal. Ritkán van olyan, amikor a nézőt ugyanúgy letaglózza a felismerés, mint a színészt, akinek ezt az élmény át kell adnia. Amellett, hogy tökéletes krimit alkotott, Bryan Singer hihetetlenül sok feszültséget tudott belevinni ebbe a klasszikusba. Annyira élvezhető film, hogy még a bődületes magyar beszédet is meg tudjuk neki bocsátani, ha szó nélkül nem is mehetünk el mellette. 

 

 

2. A tökéletes trükk (2006)

r.: Christopher Nolan

prestige.jpg

"Minden bűvésztrükk három részből, más szóval mozzanatból áll. Az első rész neve: ígéret. A bűvész mutat egy közönséges tárgyat, egy pakli kártyát, egy madarat, esetleg egy embert. Megmutatja a tárgyat, talán kéri, hogy vizsgálják meg, győződjenek meg róla, hogy valódi, egyszerű, hétköznapi tárgy, de persze többnyire nem az. A második részt úgy hívják: fordulat. A bűvész fogja a közönséges tárgyat, és valami rendkívülit tesz vele. Keressük a titkot, de nem találjuk. De nem is vagyunk igazán kíváncsiak rá, mert nem a valóságot akarjuk, hanem az illúziót. De még nem tapsolunk, mert az nem elég, ha valami eltűnik. Elő is kell kerülnie. Ezért minden bűvésztrükknek van egy harmadik mozzanata is, a legnehezebb. Úgy hívják: jutalom."

Nos kedves olvasó, pont ilyen A tökéletes trükk.

 

 

1. Memento (2000)

r.: Christopher Nolan 

memento11.jpg

„Emlékekre van szükségünk, hogy tudjuk kik vagyunk. Én se vagyok más. Hol is voltam?”

Mi más szerepelne az első helyen, mint a Memento, ami egy generációnak definiálta a mindfuck fogalmát? A Memento az, amit rövid időn belül kétszer kell megnézni, hogy minden pontosan a helyére kerüljön, egy biztos, ez az a film, ami kedvére játszik a nézővel, majd a végén a Nolan-tesók egy olyat csavarnak a sztorin, hogy mi még mindig szédülünk. Briliáns kivitelezése egy mesteri, eredeti történetnek, melyet ha elégszer megnézünk, rétegelt, elvont gondolatokkal találkozhatunk: vajon mennyiben befolyásolják az emlékeink, hogy kik is vagyunk valójában, vagy, hogy miért hazudunk magunknak a boldogságért? Viszont végtelenül kommersz, szórakoztató formában találja üzenetét a film, ami nagyjából úgy foglalható össze, hogy a múlt csak egy történet, amit mi mesélünk magunknak, csak a jelen létezik.

 

Egyetértesz a listánkkal? A méltatlanul kihagyott filmeket írjátok meg nekünk odalent!

 

 

 

L. van Dussen (11., 8., 7., 4., 1.)

Erton (14., 13., 9., 6., 3.)

Guriga (15., 12., 10., 5., 2.)

69 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr406580253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elgigante70 2014.08.09. 00:15:41

a Nolan filmek annyira sikerre éhes, hatásvadász lózungokra épülnek, hogy komolyan olyanok mintha direkt gimnazistáknak, meg általános iskolásoknak készültek volna.

Flúgatlan 2014.08.09. 01:03:59

Nem a filmművészet csúcsa, de engem eléggé pofára ejtett a Jet Li - Jason Statman páros főszereplésével készült "War" című film is....

Grizzli Géza2 2014.08.09. 01:08:41

nagyon jó lista, nekem két film azért hiányzik. Az egyik a Játsz/ma Michael Douglasszel, a másik pedig, ami aztán igazán átbaszós film, a Letaszítva Denzel Washingtonnal.

motoroskonyhaja 2014.08.09. 01:27:46

Nagyon jó a lista!!!
Az Angyalszív kesernyés befejezése -szerintem- jóval előrébb való, ahogy a Közönséges bűnözők képsorai is (az egyszerűen zseniális). A Majmok bolygója befejező jelenete szintén a székbe szögezi a nézőt, és -persze- ledöbbentő. A Remény rabjai -sajnos- kiszámítható, ennek ellenére csodásan megdobogtatja az ember szívét.
Viszont a Játsz/Ma nekem is nagyon hiányzott a listáról, hiszen ebben a műfajban a legjobb, nem is értem miért maradt ki...

Gabephoto (törölt) 2014.08.09. 08:01:33

Nekem a listáról a Viharsziget hiányzik.

$pi$ 2014.08.09. 08:11:18

A remény rabjai végén mondjuk nincs is csavar.

$pi$ 2014.08.09. 08:12:58

A Birodalom visszavág végén sincs.

petya0670 2014.08.09. 08:13:34

Én még az Alvilági játékokat is bele sorolnám. Szerintem nagyon jó film!

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.08.09. 08:54:07

Igen hasznos lett volna belevenni a listába a Puszta formalitást, hogy ne tobzódjanak az amerikai filmek...
Főleg azért, mert "Egy átlagos film" nem mindig Hollywoodból származik.

ATS 2014.08.09. 08:56:22

"En vagyok az apad" Nem erre gondolt a cikk szerzoje? Ezt mar hallottam embereket ismetelgetni es csavarnak is megfelel.

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2014.08.09. 08:58:07

mostanság láttam a non-stop-ot, szerintem szerepelhetne a listán. bár korántsem szolgál efféle "emelkedett" tanulságokkal, mint amiket a posztoló kihozott :-)

ha poénkodni akarnék, esetleg a need for speed filmet felvehetnétek a listára. végig számítottam rá, hogy a főhős valamelyik haverja áruló és közben mégsem :D

$pi$ 2014.08.09. 09:43:42

@ATS: Akkor az a világ leggyengébb csvarja. Ki a fenét érdekel, hogy ki-kinek az apja. Az egész saga nem arról szólt, hogy milyenek a rokoni kapcsolatok a főszereplők között, úgyhogy amikor a végén az öreg bejelenti, hogy ő az apa, az nekem fel sem tűnt. Kit érdekel?

Az, hogy Leia a Luke testvére az már érdekes, hiszen smároltak, meg aztán eleve Luke akarta kimenteni a börtönből meg minden. Az ember arra számított, hogy összejönnek...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.08.09. 09:51:25

Kiképzés
Ethan Hawke és Denzel Washington párosa elég jó

Nekem a Játsz/ma nagyon eröltetett

Guboo 2014.08.09. 09:55:03

Játszma!
Legalább három olyan fordulat volt benne, amikor át kellett magamban értelmezni a végkifejletet és a legvégén jött a kitalálhatatlan.
A Közönséges bűnözők is király volt, de a Játszma visz mindent!

Csumpitáz Béla 2014.08.09. 10:01:06

A Truman Showban hol van a végén csavar? Végig lehet tudni, hogy az egész díszlet, hiszen pont erről szól a film.
Játsz/ma: na ott esett le igazán az állam.

Csumpitáz Béla 2014.08.09. 10:02:16

@Gabephoto: Tényleg, ott is ütős volt a vége!

Csumpitáz Béla 2014.08.09. 10:05:15

@Madnezz: De Kiképzésban hol van csavar? Végig lehetett sejteni/tudni, hogy Washington karaktere negatív szereplő, sőt az oroszoknak tartozik, amit sokszor fel is emlegettek, úgyhogy szerintem abszolút várható volt a vége. De a csavartól eltekintve a film tényleg nagyon jó!:-)

György Rappant 2014.08.09. 10:27:58

Mindenképpen idevaló Fabián Bielinsky két zseniális filmje, az Aura és még inkább a Kilenc Királynő. Utóbbi szerintem a legjobb a kategóriában.

látens liberális 2014.08.09. 11:02:03

Jó lista.Nálam az Angyalszív előrébb lett volna, és a Játsz/ma tényleg bele kellett volna férjen a listába, bár többszöri nézés után mert valóban nem olyan nagy durranás.De, azért...
Ja, és az Angyalszív az a ritka eset, amikor a film jobb, mint a könyv.

látens liberális 2014.08.09. 11:05:25

A David Gale élete Kevin Speacy-vel, annak is megdöbbentő a vége.Ha meg már Speacy, akkor Amerikai szépség..., ha meg már amerika, akkor Amerikai História...

VogelZsigmond 2014.08.09. 11:34:57

Igen jo kis lista lett! Es az elso helyezett joggal viszi a primet!!!

Koszi az otletekert ! 5 filmet nem lattam meg ezek kozul, de mar rajta vagyok.
Nagy filmrajongo vagyok de azt nem ertem, hogy a The Usual Suspect a maga 8.7-es imdb minositeseve hogyan tudta ennyi ideig elkerulni a figyelmemet!? :)

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2014.08.09. 12:02:32

Plusz egy szavazat a Játsz/mára és a Viharszigetre. Előbbire kíváncsi is voltam, vajon hányadik lesz, és végül fel sem került...

Robert Migu Gulyas 2014.08.09. 12:05:52

Amik szerepelhetnének ilyen listán:

- Hetedik
- Azonosság
- Fűrész (rendben, de akkor is!)
- Ház az erdő mélyén
- Letaszítva

filmrajongóka 2014.08.09. 12:45:30

@Robert Migu Gulyas:
A Hetedik, illetve az Azonosság nekem is hiányzott a listáról, plusz még: A falu, Sebezhetetlen....bírtam Shyamalan filmjeit.

Robert Migu Gulyas 2014.08.09. 13:15:52

@filmrajongóka: Jogos. Talán következetességből maradtak ki a listából, mert van már ott Shyamalan-film. Habár Nolan-filmből is egynél több van. Mindfuck...

mojoking77 2014.08.09. 13:41:16

Tobben megirtak, en is csatlakoznek, hogy a Thruman show helyett, a Jatsz/ma-t tegyuk be.
Az Old Boy-al kapcsolatban, (aki meg nem latta):
-Szigoruan az eredeti, del korait nezzetek meg, Spike Lee is megrendezte az amerikai kozonseg reszere a hollywood baratabb feldolgozast
-Ne uljetek le felkeszuletlenul, es szoljatok a baratnonek/felesegeknek is, hogy keszuljon fel gyomorral (plusz a gyerekeket messze elzavarni a TV-tol), ez ugyanis NEM lesz joy rige... :))

mojoking77 2014.08.09. 13:42:14

rige= ride termeszetesen....

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.08.09. 13:59:52

@Csumpitáz Béla: Ott a csavar, hogy nem sikerül ráhúzni a vizes lepedőt a kezdőre. :D

bloghal 2014.08.09. 14:01:34

Szárnyas fejvadász: Deckard maga is replikáns, de csak a végén szembesült vele - a magyarul is lófaszozó rendőr ismerte az álmát az egyszarvúval.

Az emlékmás: a végén nem tudni, hogy "valós" történések voltak-e, vagy csak a megrendelt egotrip.

basaja 2014.08.09. 14:49:09

A közönséges bűnözők régi kedvenc,nálam mindent visz Kevin Spacey

Guboo 2014.08.09. 15:38:02

@filmrajongóka:
Igaz is, A Falu méltó a listába. Hogy is felejthettem el.

mojoking77 2014.08.09. 15:48:56

A szentjanosbogarak sirja- Mikor kiderul, hogy mi is van a kidobott cukorkas dobozban... (Bar sejteni lehetett, de hogy hatasos, az egesz biztos....)

Kino Dino 2014.08.09. 16:58:09

@VogelZsigmond: Köszönjük szépen, örülünk, ha sikerült meghoznunk a kedved valamelyik filmhez:)

VogelZsigmond 2014.08.09. 17:11:50

@Kino Dino: Mar nezem is a Kevin Spacey filmet. :) Velemeny meg nics rola. Most kezdtem...

Reszet Elek 2014.08.09. 17:18:04

Lerágott csont, de végülis az Elemi ösztön végén az ágy alatti jégcsákány is némiképpen borítja a sztorit.

Leone_510 2014.08.09. 19:14:44

összecsapott gyenge lista tele ide nem illő filmekkel

eL_Finito 2014.08.09. 20:05:14

A viharsziget nagyon hiányzik a listáról!

kkn 2014.08.09. 20:46:32

Szalontüdő

Bő 7 perc, így könnyű újranézni

www.youtube.com/watch?v=ad3JPvzqkJg

kkn 2014.08.09. 20:47:16

@kkn: Vagyis szűk 7 perc.

Kino Dino 2014.08.09. 21:02:30

@Leone_510: Szerkesztőségünk természetesen örömmel fogad minden negatív hozzászólást is, de ha már veszed a fáradságot hogy ideírsz akkor kérlek fejtsd ki az álláspontod! Egy kritika csak így lehet építőjellegű. Mit tartanál te ideillő filmnek? Miért gondolod hogy a cikkünk elkapkodott?

Csak Norris 2014.08.09. 21:44:52

@$pi$: Te is aztán felfogtad a lényeget. Gondolom szépen villogott...

Globetrotter2014 2014.08.09. 21:51:33

A hetedik mindenképpen klasszikus. Syhamalajan sokszor próbálkozott még a hatodik érzék csavarjával felérő befejezéssel, de csak egyszer sikerült neki igazán: A Devilt is betenném ide, bár tényleg nem top, de akkor is eléggé jól sikerült, ahogy az egész film is...

Pe 2014.08.09. 22:21:52

Legbensobb Felelem- Edward Norton, Richard Gere

ecaps 2014.08.09. 23:41:33

Az ideàlis gyanusított, Liam Neesonnal.

Kino Dino 2014.08.11. 14:52:10

Köszönjük szépen mindenkinek, aki kiegészítette listánkat további filmekkel!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.17. 13:05:14

@$pi$: szerintem a truman show végén sincs

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.17. 13:10:01

@ATS: :o ez meg nem film végi csavar

Miskolciutas 2014.08.17. 19:08:29

Ha fordulatról van szó,akkor a Viharsziget tényleg,de nekem nagy kedvencem a Mystic River Sean Pennel...

allegravelli 2014.08.17. 19:32:15

Azonosság
Mátrix 3
Maestro

Profil 2014.08.17. 22:13:57

A fűrész-nek simán benne kellene lennie a listában méghozzá az első háromban. Már majdnem lement a film végi feliratozás is mikor először azt tudtam mondani, hogy azta ku*va. :) Pár filmet én sem értem miért szerepel ezen a listán (Star Wars, Truman Show).

aldo la classe 2014.08.18. 01:05:30

@$pi$: én sem értem milyen fordulatról beszél ?!

Andrej Rubljov 2014.08.18. 08:53:35

@Profil: A Truman Showban nem a végén látható fordulatról lehet szó, hanem a rádöbbenésre, hogy a világ amiben él, az nem valóságos.

A Star Wars fordulatáról pedig nem hiszem, hogy beszélni kéne.

eßemfaßom meg áll 2014.08.18. 11:52:41

@Andrej Rubljov:

poszt kezdete: "Egy átlagos film esetében elmondják nekünk, ki a jó, ki a rossz és elmesélnek egy történetet. Néha azonban az alkotók megpróbálnak átverni minket.

Mindannyian szeretjük, ha egy film meg tud lepni minket. Lássuk, nálunk melyik tizenöt alkotásnak sikerült ez a legjobban!"

a T. Showban hol is lepik meg a NÉZŐT egy Váratlan fordulattal a végén?

eßemfaßom meg áll 2014.08.18. 11:59:10

A Birodalomban is az lehetett volna Fordulat, ha Vader ahelyett, hogy előveszi a fénykardot, megveregegette volna Luke vállát, hogy: "Jól van fiam, ügyesen átvertük a lázadokat, most hogy a segítségeddel kiirtottuk az összeset, mehetünk legyakni a szenilis Palpatinet és miénk a világ." Luke: "Ok fater gyerünk, de előtte focizzunk egyet Leia fejével"

Ez lett volna a Váratlan Fordulat.

Az "énvagyok az apád" csak egy meglepetés, de nem teszi negativba az összes korábbi eseményt.

eßemfaßom meg áll 2014.08.18. 12:03:15

Akkor már inkább az Ender's game, ott a föszereplő gyerekek a nézőkkel együtt azt hiszik, hogy a gyerekek stratégiai videójátékoznak, aztán kiderül, hogy épp kiirtottak IRL egy komplett alien fajt.

Profil 2014.08.18. 17:36:27

Tegnap néztem meg a mementót mint első helyezettet. Hát őszintén szólva nem értem hol volt benne a film végi csavar, mikor már ez elején megtudtuk ki és kit öl meg. Egy szimpla ügy volt amit visszafelé adagoltak nekünk. Ennél bármelyik Agatha Christie alkotás is sokkal nagyobb csavart ad.

Andrej Rubljov 2014.08.19. 16:56:19

@Profil: Ha szerinted a Memento végén nincsen csavar, akkor nagy valószínűséggel a film utolsó tíz percén elszunyókáltál.

Smokin'Barrels 2014.08.23. 09:30:01

Basic (2003) Úgy emlékszem Kiképzőtábor a magyar címe. Bőven van benne csavar, és nem csak a végén!

Mortanius 2014.08.24. 07:47:39

Nálam sorrend nélkül egy tizes lista: Jákob Lajtorjája, Angyalszív, Fűrész, A gépész, Memento, Más világ, Donnie Darko, Viharsziget, A majmok bolygója, Oldboy.

+ bónusz amit valószínűleg senki nem látott: Shutter(2004)

asdfrew 2016.07.31. 18:40:58

A 2006 májusi FTC-Újpest volt csak az igazi fordulat. A 90. percbe vezettek a zöldek 1:0-ra, ráadásul az újpesti böjtét még ki is állította a bíró a 90 percben. Innen fordítottuk meg a meccset, egy utolsó percben rúgott 11-essel. Ehhez képest a felsorolt filmek nullák. :)
süti beállítások módosítása