2014. augusztus 09. 19:40 - Kino Dino

A legokosabb szőkenő - Lucy Kritika

lucy1.jpg

Luc Besson néhai jó ízlését hátrahagyva ránt be minket a totális káoszba.

Az európai Hollywood atyjának titulált Luc Besson legújabb alkotásáról elmondható, nem ez fogja visszahozni a direktor néhai fényét. Azaz igazság, hogy akit a trailer nem ijesztett el attól, hogy jegyet váltson erre a filmre, az megérdemli a szenvedést, mert a Lucy pont akkora blődség, mint ahogy azt előzetese mutatja. Pedig nem rajtolt rosszul! A film nyitójelenete parádés és a cselekmény nagyjából fél óráig, ha nem is a realitás talaján mozog, azért mindenestre komolyan vehető. Ez a bizonyos első harmad gyakorlatilag az expozíció, mégis messze ez a film legjobb része, ha nem az egyetlen jó része. Ami viszont ezek után következik, azt nehéz szavakba önteni…

lucy2.jpg

Luc Besson-nak viszont (ha nem is szerencsénkre, de) sikerült és megalkotott egy olyan akciófilmet, ami ostoba, mint az anyaföld. Minél okosabb lesz Scarlett Johansson a szer hatására, annál fárasztóbb és nevetségesebb lesz maga a film. A végére már komolyan kényelmetlenül éreztem magam, hogy mit is nézek, tehát amikor már dinoszauruszok mászkálnak és Lucy újgenerációs komputert épít, akkor azért elkezd agyalni az ember, hogy milyen szer hatása alatt születtek ezek az ötletek Besson agyában. Ez olyan, mintha én most felvetnék egy filmtervet, ami egy professzor zseniről szólna (Jim Carrey), akinek egy véletlen kísérlet folyamán a szervezetébe jut egy anyag, aminek hatására egyre degeneráltabb lesz. A kreatív meeting pedig úgy zajlana, hogy bezárkóznánk egy szobába diktafonokkal és LSD-tablettákkal, reggelre kész lenne a Lucy antitézise. Szerintem pár vállalkozó kedvű olvasónkkal egy éjszaka alatt különbet is összehoznánk, mint Luc Besson! (ambiciózus drogfogyasztó forgatókönyvírók jelentkezését várjuk odalent)

lucy.jpg

Ja, egyébként ez egy akciófilm, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, ugyanis ezeknek az akcióknak semmi értelme. El is hangzik egyszer a francia nyomozó szájából, aki időközben Lucy mellé szegődött, hogy nincs szükség rá, hiszen az agya teljesét uraló hölgyeménynek gyakorlatilag nincs földi erő, ami ellen tudna állni. Még ha a DC és a Marvel összes szuperhősének különleges képességével ruháznánk fel egy embert, akkor se lenne semmi esélyünk, ugyanis Lucy tudja irányítani a többi embert, innentől kezdve pedig gyakorlatilag nem érdemes akcióról beszélni. Ez a felállás annyira fair, mintha a Real Madrid játszana a megye háromban.

Összegezve a Lucy egy nagyon bíztatóan induló akciófilm, azonban a cselekmény színvonala az idő előrehaldtával sajnos drasztikusan csökken. Nem mondom, hogy kár érte, hiszen akkora potenciál nem volt ebben a sztoriban, aki hasonló tematikájú alkotást szeretne látni, annak inkább tudom ajánlani a Bradley Cooper és Robert De Niro nevével fémjelezett Csúcshatást.

 

 

50%

IMDb: 10/6,6

 

 

 

L. van Dussen

 

Címkék: Kritika Lucy
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr626590517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.10. 11:27:58

nah igen abban a reményben ültem be a filmre, hogy ha nem is egy világmegváltó, de legalább egy jó akciófilmet látok

első fele bevált, de nem nagyon volt akció, valamint a párhuzamot bemutató képek elég erőltetettek voltak szerintem

ki a tök ölte meg richardot?

Silent Revolutionist 2014.08.10. 12:43:57

Először is: ez egy ritka jó SCI-FI!!! És ez az első pont: vagyis a rossz besorolás miatt nem is tudod, mit írj róla. Kettő: attól, hogy NEM ÉRTED, miről is szól, csak Magad blogját járatod le. Persze ehhez, lehet többet kellene használnod az elmédből, mint 10%!!! Három: járj utána a témakörnek (ld. quantum fizika, quantum-pszichológia, extra-pszichológia, parapszichológia, stb)! Tudni illik, egy kis tudatosság és szakmai infó után megértve a témáját a filmnek, tudnád, ez egy korszak alkotó film!!! (Persze lehet csak azoknak, akik túllépik azt a bizonyos 10%-ot!) :-)

KarbatettKezűZoltán 2014.08.10. 16:03:46

@Silent Revolutionist: tökéletesen egyetértek veked.
A blog írója óriási tevedésben van! A Lucy nem akciófilm! Luc besson zsenialitását mutatja, hogyan tudja a becsalni a nézők többségét egy olyan filmre amire, ha előre tudják miről is lesz szó be sem ültek volna. Gondolkodásra kényszerit... Ahogy összes eddigi filmjében. Fényt gyújtva olyan fejekben is ahol eddig nagyon sötét volt!

KarbatettKezűZoltán 2014.08.10. 16:07:03

Es a szokásos fricskák sem maradnak el, ezzel is jelezve, hogy az akció szálat azért ne vegyük véresen komolyan. Lásd. : tajvani zsoldosok műanyag pajzzsal felszerelkezve várják a táska kinyitását.

2014.08.10. 20:47:50

...És 20milla ember latta a trailert, ebből közel 100000-nek tetszett. Annyira béna az ilyen lehúzó kritika, ha az emberek 80% ának tetszik, akkor kinek szar az izllése? vagy mindenki hülye cak a kritikus nem?

Kino Dino 2014.08.10. 23:14:23

@Silent Revolutionist: Rendben, ha gondolod oszd meg velünk a Lucy quantum-pszichológiai elemzését, had röhögjön a szerkesztőség egy jó nagyot.

2014.08.10. 23:38:13

Engem is a quantum pszichológiai rész érdekelne! Főleg az egymást halomra lövöldözős rész (rendőrök vs taivaniak semmilyen harca) vagy a Párizst lenullázós "lucbessonos„ sosemlassítós,repülő rendőrautós felesleges csetepaté fényében! ;) ugyanígy vevő lennék a film parapszichológiai vonatkozásaira (vajon itt a tárgymozgatós részre gondolhatsz, vagy arra, hogy a prof elmondja, hogy 20% nál már uralja a testét, erre még a halott szaru felett (hajat fest bazz) is hatalma van) nem volt rossz film, de nem volt jó. A mélységet (Nagy kékség?) felejtsük el, a film sem nem tudományos, sem nem fantasztikus... Cserében sekélyes.

REadmin 2014.08.11. 05:56:36

Írhattál volna kritikát is, ahelyett, hogy elmeséled mi nem tetszett a filmben... már pardon.

aldo la classe 2014.08.11. 06:46:09

Mindig csodálkozom, hogy milyen bátran írnak egyesek kritikát, nem ártana elolvasni előtte pár valódit is, tele van velük a New York Times, Washington Post, LA Times, Le Figaro, Libé stb stb
Ezeknek az indexes mozisblogoknak a kritikai értéke nem nő a mindennapi kommentelők tetsztett/nem tetszett színvonala fölé, tisztelet a kivételnek.

KarbatettKezűZoltán 2014.08.11. 10:59:16

@Kino Dino: elszomorít, ha egy egész szerkesztőség van mögötted és mégis kikerülhetett egy ilyen színvonalú írás...

A kritika műfaja az legtöbb felkészülést, tárgyi tudást és rátermettséget igénylő újságírói műfaj.

Szóval egy kis HCP4 segíthet rajtad!:D

KarbatettKezűZoltán 2014.08.11. 11:01:13

@SUNexecutive: "Es a szokásos fricskák sem maradnak el, ezzel is jelezve, hogy az akció szálat azért ne vegyük véresen komolyan."
Viszont a tompáknak is legyen valami számukra is feldolgozható..:)!

Kino Dino 2014.08.11. 13:24:00

@aldo la classe: Ajánlom figyelmedbe a blog bemutatkozó szöbvegét: "Fontos! A blogot nem szakemberek, nem kritikusok, csak lelkes filmrajongók üzemeltetik, így kérjük, ne szakvéleményként tekintsetek a cikkekre, hanem mint szubjektív véleménynyilvánításokra, amikhez örülnénk, ha saját véleményeteket is hozzáfűznétek."
Kritikának hívjuk mert jobb szót nem találtunk rá.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.10.23. 14:27:56

Sztem teljesen rendben van ez az írás (persze van egy-két helyesírási hiba, mint ahogy a kommentek is hemzsegnek tőlük), a lényeget jól megfogta a szerző. (Többeknek: a "sci-fi" soha nem jelentette azt, hogy akármilyen ökörséget vászonra lehet vinni.)

@Koródi Antal: A mateknak azért fuss neki még egyszer. :)
süti beállítások módosítása