2014. április 16. 20:54 - Kino Dino

Mit nézzünk 2014-ben? - 2015 Oscar Előrejelzés #1

oscars.jpg

LEGJOBB FILM (A filmcímekre rákattintva a filmek IMDb oldalát nyitjátok meg, ahol többek között a trailereiket is megtekinthetitek.)

 

1. Inherent Vice

Rendező: Paul Thomas Anderson

P.T. Anderson filmjeit szeretik idő előtt Oscar-favoritnak kikiáltani, így történt ez a 2012-es The Master-nél, és ez úgy tűnik most sem lesz másképp. A történet 1969 tele és 1970 nyara között játszódik, a sztori egy nyomozó (akiről egyenlőre két dolgot lehet tudni: 1. Joaquin Phoenix játssza és lehet, hogy jövőre ilyenkor már Oscar-díjas lesz; 2. hogy a karakter szeret füvezni) ex-barátnőjének elrablása köré épül és valószínűleg a nő jelenlegi, építőiparban dolgozó, multimilliomos barátja lehet a ludas. További szerepekben: Jena Malone, Josh Brolin és Benicio Del Toro.

Miért esélyes?

Mert az alapanyag egy viszonylag könnyebben fogyasztható P.T. Anderson film reményével kecsegtet, ami Steve McQueennek is bejött, szóval, ha kicsit inkább közönség barát-alkotással rukkol elő, akkor végre újabb rendező tehetség diadalmaskodhat.

 

2. Interstellar (Csillagok között)

Rendező: Christopher Nolan

Nolan imád titkolózni új filmjeiről. Habár egy előzetes már pár hónapja megjelent a filmről, anno az Eredethez hasonlóan itt sem derült ki túl sok minden, csak annyi, hogy irtó jó lesz. De azért pár dolgot lehet tudni a scriptről. A sztori Kip Thorne jól ismert féregjáratos-elméletén alapul. Egy klímaváltozás miatt a Föld mezőgazdasága teljesen mértékben átalakult és csak a kukorica hoz termést, ebből egyenesen következik, hogy egy csapat tudós egy új módszert talál az űrutazásra egy féreglyuk segítségével és így….hát…időutaznak? 2014. november 7. Ott leszünk. Főszerepekben a legfrissebb AIDS-Oscar tulajdonos McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Casey Affleck és meglepetésre Michael Caine.

Miért esélyes?

Mert A sötét lovagnál 2008-ban mindenki ki volt akadva. Részben ezért valósult meg a két évig fennálló 10-es rendszer, és a jelenlegi 5-10 Legjobb film jelölt közé simán be fog férni, pont, ahogy 2010-ben az Eredet tette.

 

3. Gone Girl

Rendező: David Fincher

Fincher filmjeit mindenki tűkön ülve várja, ami most sem képez kivételt. A sztori egy azonos című regény adaptációja (aki esetleg olvasta, az feltétlenül kommenteljen), amely egy ötödik házassági évfordulóján eltűnt nőről szól. A trailer a napokban jött ki és meglepően Fincher-es, bár az alatta szóló zenét nem tudom hova tenni. Főbb szerepekben: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Kim Dickens, Patrick Fugit és Carrie Coon.

Miért esélyes?

Mert Fincher nagyon ért a thriller műfajához és túl tehetséges, hogy Oscar nélkül maradjon.

 

4. Fury

Rendező: David Ayer

Rég láttunk már egy igazán jó második világháborús drámát. Ayer az Utolsó műszakkal belopta magát a szívünkbe, és e nagyszabású háborús drámája (bármennyire is hajaz a Becstelen brigantykra) az év egyik legvárósabb alkotása. A címben szereplő Fury egy Sherman tankra utal, a film ezen tank ötfős csapatának történetét meséli el, akik mélyen az ellenséges vonalak mögött hajtanak végre különböző akciókat, amik remélhetőleg különbek lesznek, mint a Műkincsvadászokban. A csapat parancsnoka az ex-Aldo Rain skalpvadász Brad Pitt.

Miért esélyes?

Mert Ayer feltörekvő pályájának azon állomásához érkeztünk, ahol díjak és jelölések potyognak az ölébe és a Fury ennek tökéletes lesz. Meg amúgy is rég láttunk már egy jó második világháborús mozit, amit az Akadémia még mindig szeret.

 

5. Birdman

Rendező: Alejandro González Iñárritu

A film elvileg egy vígjáték lesz, amely egy színészről szól, aki egyszer eljátszott egy ikonikus szuperhős szerepet (innen a Birdman?). Kap egy újabb lehetőséget, hogy a Broadway-n játsszon. Hősünk egóját élre téve próbája rendbe hozni karrierjét, rendezi a kapcsolatát családjával, visszatérni a helyes útra. Az amerikai premier 2014 októberében lesz.

Miért esélyes?

Mert Iñárritu mestere az emberi érzelmek vászonra vitelében. Minden adott  egy kiváló keserédes drámához.

 

6. Foxcatcher

Rendező: Bennett Miller

A bemutató fél évet csúszott, eredetileg tavaly novemberben került volna mozikba, de idén májusban fog debütálni (a Capote-val és a Pénzcsinálóval ellentétben nem Torontóban, hanem) a Cannes-i filmfesztiválon. A film cselekménye valós eseményeken alapszik, Mark Schultz olimpiai díjbirkózó önéletrajzi regényének adaptációja. A film a Mark és Dave Schultz testvérpárról, és a tehetős paranoid-skizofrén John DuPont (őt játsza majd a közkedvelt vígjáték színész, Steve Carrel) viszonyát meséli el. Utóbbi a ’90-es években alapított egy birkózólétesítményt Foxcatcher nevű birtokán. Furcsa viselkedése kollegáit és beosztottjait is egyaránt megviselte. 1997-ben meggyilkolta barátját, Dave Schultz-ot, amiért börtönbe került. Mark Schultz elbeszéléseiből ismerhetjük meg az tragédia hátterét és kiváltó okait. Az év legkülönlegesebb filmje lehet.

Miért esélyes?

Egyrészt, mert Bennett Miller filmjeit kedveli az Akadémia, másrészt mert a történetben óriási potenciál van.

 

7. Big Eyes

Rendező: Tim Burton

A csodabogár rendező legújabb alkotását már csak azért is érdemes lesz megnézni, mert nem szerepel benne Johnny Depp. Amikor legutóbb ezt a döntést hozta egy Nagy hallal lettünk gazdagabbak. A címben szereplő „nagy szemek” egy híres festményre utalnak, ami a film konfliktusának alapját képezi. A sztori egy ’50-es,’60-as években alkotó festő házaspár történetét örökíti meg. A férj a gülüszemű gyerekeikről készített festményekkel szerzett magának hírnevet, amiket valójában a zárkózott felesége (Amy Adams, mint idei Oscar-favorit) alkotott. A film a válásuk után, a szerzői jogokért és az elismerésért vívott harcot meséli el.

Miért esélyes?

Mert Tim Burton jó rendező, ha két lábbal a földön marad. A sztori kellőképpen drámai, jó alapanyag és Amy Adams-nek végre Oscar-t érhet.

 

8. Into the Woods

Rendező: Rob Marshall

Rob Marshall legújabb filmje James Lapine musicaljének filmadaptációja (amikor Marshall legutóbb ebben a műfajban alkotott Legjobb film díjat nyert a Chigaco-val), amelyben mindenféle mesebeli figura szerepet kap. A sztori, ha minden igaz egy átok sújtotta házaspár erdei kirándulásáról szól, ahova azért mennek, hogy találkozzanak a boszorkány Meryl Streep-el és az újabb Oscar jelölésével, aki gonosz varázslattal sújtotta őket, de közben összefutnak többek között Babszem Jankóval, Hamupipőkével és a farkas Johnny Deppel.

Miért esélyes?

Ha kijön egy jó musical azt szokták szeretni Oscar földön (pl.: A nyomorultak). Egy jelölés összejöhet, főleg úgy, hogy Rob Marshall otthon van a műfajban.

 

9. Trash

Rendező: Stephen Daldry

A történet három névtelen harmadik világbeli országban élő gyermek kalandját örökíti meg. A Messzi dél vadjait idéző szimbolikus sztorit remélek.

Miért esélyes?

Hát fene tudja, Daldry filmjei rendszeresen Legjobb film jelöltek, a sztori elég zavaros és nem tudni róla sok mindent, de kellőképpen aktuális témát feszegethet, ha minden jól megy.

 

10. Unbroken

Rendező: Angelina Jolie

Jolie második rendezése szintén megtörtént eseményeket mesél el. Russell Alan Philips olimpikon életrajzi filmje, aki a második világháború idején, miután gépe lezuhant a Csendes óceánon japán hadifogságba esett, ahol társaival a folyamatos éhség és kínzások rabjai lettek.

Miért esélyes?

Heroikus amerikai történet, azaz nyert ügye van, feltéve ha Jolie felnő a feladathoz és le tud tenni az asztalra egy látványos, mégis komoly mozit. A körülmények adottak.

 

Közelben:

Pawn Sacrifice (r.: Edward Zwick)

Men, Women, & Children (r.: Jason Reitman)

The Homesman (r.: Tommy Lee Jones)

Kill the Messenger (r.: Michael Cuesta)

Boyhood (Sráckor) (r.: Richard Linklater)

The Disappearance of Eleanor Rigby (r.: Ned Benson)

The Judge (r.: David Dobkin)

Exodus (r.: Ridley Scott)

Suite française (r.: Saul Dibb)

Magic in the Moonlight (r.: Woody Allen)

Whiplash (r.: Damien Chazelle) (ez a film az aktuális Sundance győztes)

The Search (r.: Michel Hazanavicius)

Mr. Turner (r.: Mike Leigh)

How to Catch a Monster (r.: Ryan Gosling)

Jersey Boys (r.: Clint Eastwood)

A Most Wanted Man (r.: Anton Corbijn)

The Railway Man (r.: Jonathan Teplitzky)

The Grand Budapest Hotel (r.: Wes Anderson)

Get on Up (r.: Tate Taylor)

Far from the Madding Crowd (r.: Thomas Vinterberg)

 

Ti mit vártok 2014-ben a legjobban?

 

 

 

 

L. van Dussen

Címkék: Oscar 2015
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr506044246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása