2017. április 12. 10:26 - Kino Dino

TITANIC 2017 - Nehéz szívvel Kritika

neh1.png

Thor és Christian legjobb barátok. A festői Izland eldugott szegletében, egy kis halászfaluban köszönt be a nyár mellet a pubertáskorban fokozódó szexuális fűtöttség is számukra. Érdeklődésük középpontjába minden egyébről egyszerre a másik nem testének megismerése iránti vágy kerül, s még nem sejtik, hogy a nyár elmúltával barátságuk is szép emlék maradhat csupán.

A korábban rövidfilmekben utazó Guðmundur Arnar Guðmundsson első nagyjátékfilmje kritikusi körökben merőben pozitív fogadatatásnak örvendhetett, többek között elnyerte a Velencei Filmfesztivál ún. legjobb LMBT(…) filmnek járó elismerését, a „Queer Lion”-t is. Guðmundsson bevallottan nem önéletrajzi ihletésű története precízen fest képet a főszereplők kételyekben, frusztrációban, ám örömökben is gazdag érzelemdús serdülőkoráról: egy ízig-vérig coming-of-age movie-t alkotott a rendező. Thor bátortalan közeledése szíve hölgyének irányába Christian asszisztálásával sikeresen révbe ér, azonban Christian fokozatosan döbben rá, hogy őt valójában legjobb barátja érdekli.

neh3.jpg

Baldur Einarsson és Blær Hinriksson korukat és tapasztalatlanságukat meghazudtolva kifejezetten színvonalas alakítással örvendeztetik meg a nagyérdeműt, Sturla Brandth Grøvlen operatőri munkája pedig kiváló érzékkel öltözteti a filmet Izland szemet gyönyörködtető, zuzmós-szirtes környezetébe. A Nehéz szívvel társadalmilag érzékeny témaválasztását, a homoszexualitást egy vidéki városka izolált, gyakorta ingerszegény mindennapjain (és csonka családjain) keresztül mutatja be.  Semmi sem maradhat titok ott, ahol mindenki ismer mindenkit és könnyen válhat kitaszítottá az, aki eltér a közösség megszokott normáitól.

neh2.jpg

Mindezek ellenére a Nehéz szívvel közel sem titulálható jó filmnek. A forgatókönyv következetlen, a „Vörös” névre hallgató szereplő pedig nem az egyetlen, akinek az égvilágon semmi funkciója sincs a második felétől amúgy is kínosan döcögő film játékidejének további elnyújtásán kívül. És valóban, cseppet érződik hatásvadásznak, hogy Christian édesapja épp fia ki nem mondott coming out-ja előtt nem sokkal veri össze szexuális orientációjának lelepleződése miatt a kocsmában az egyik legjobb barátját. Minderre még rátesz egy lapáttal a film bestiálisan elcsépelt és ízléstelen metaforára épülő keretes szerkezete, ami a tervezett duplaaláhúzás helyett inkább zárójelbe teszi mindazt, amit közölni kívánt volna Guðmundsson az elfogadásról, a toleranciáról és az emberségről. Kár érte.

 

 

50%

IMDb: 10/7,9

A Nehéz Szívvel a  24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon a Versenyben szekcióban ITT

 

 

 

Guriga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr8512418955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása