2014. augusztus 21. 11:33 - Kino Dino

Játszd újra! - Szerelemre Hangszerelve Kritika

begin1.jpeg

Mindenféle elvárás nélkül ültem be a Szerelemre hangszerelvére, lássuk, hogy mit tartogatott nézői számára az alkotás!

A tény, hogy hármunkon kívül senki nem volt a vetítőteremben véleményem szerint elsősorban nem annak köszönhető, hogy a film majdnem egy hónapja debütált, hanem a borzalmas címadásnak. Első hallás után valami High School Musical szégyenséghez hasonló alantas kategóriába sorolható filmnek nevezett kulturális bűncselekményre számítottam, de a Begin Again óriásit rácáfolt a túlzott előítéletességemre.

begin2.jpg

A film egy lecsúszott, elvállt, alkoholista zenei producer és egy tehetséges, egyedi énekes-gitáros nő történetét meséli el, meglepően színvonalas köntösben. Bár eredetinek nem nevezhető, mégis minőségileg teljes mértében megfelelő történetet kapunk, ízléses humorral megspékelve, valamint kiváló dalokkal, melyeket Gretta (Keira Knightley) ír, és Dan (Mark Ruffalo) segít a megzenésítésben. Tetszett, hogy a film nem időrendi sorrendben mutatja be az eseményeket, hanem a cselekmény felvezetése után ötletes módon vissza-visszamutat a szóban forgó múltbéli eseményekre. Életszagú konfliktusokban sincsen hiány: Dan-t kirúgják a lánya szeme láttára a munkahelyéről, pedig addig sem lehetett felhőtlennek nevezni a viszonyát a családtagjaival, Grettát pedig elhagyja az időközben sztárrá avanzsálódott barátja. A közösen készített új album ad számukra új esélyt (újrakezdési lehetőséget, erre utal az eredeti cím is), mind az életük, mind pedig a karrierjük szempontjából, hogy kimásszanak a gödörből, amibe részben maguk hibája részben pedig a sors keze által estek bele. A zenélés régen az önkifejezés eszköze volt, de mára már –mint a legtöbb iparágban- itt is csak a túlmarketingelt, nem a tehetségüktől, hanem eladhatóságuktól híressé vált sztárokra van igény, ugyanis belőlük származik a bőséges haszon. A film ennek a szemléletmódnak mond nemet, megmutatja, hogy a zenéléssel érzelmeket fejezhetünk ki, örömet okozhatunk másoknak és magunknak, közösségépítő ereje van és a belőle származó profit a csupán másodlagos szempont. A film végén egy hatalmas potenciális klisétől óvtak meg minket a készítők (Gretta-val és Steve-el, a volt barátjával kapcsolatosan, spolierezni nem fogok), amiért külön hálásak lehetünk nekik.

begin3.jpg

A Begin Again tipikusan az a film, ami elkerüli a néző figyelmét (akár a fentebb részletezett ok, akár más miatt), pedig egy kellemes nyári limonádéfilmnél merőben jobb alkotás, amely fel meri vállalni a sajátosságait és nem akar az aktuális trendeknek megfelelni. Nem azt állítom, hogy hibátlan, azt sem, hogy klasszikussá válhat, de mindenféleképpen megéri látni: van mondanivalója, ráadásul rendkívül szórakoztató.

 

 

IMDb: 10/7,8

80%

 

(IDE kattintva megnyithatod a film teljes Soundtrackjét, érdemes végighallgatni!)

 

 

 

Guriga

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr926622857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic 2014.08.22. 10:39:52

A forgalmazónak egy hatalmas rosszpont a címért, Wong Kar wai Szerelemre hangolva című filmje után finoman sem elegáns választás, sőt szarabb is, és az angol eredetihez sincs köze.

politikailagnemkorrekt 2014.08.22. 10:47:55

Borzalmas cím, kelletlenül ültem be a feleségem kedvéért, és nagyon pozitívan csalódtam. Szerintem rendben van a színészi játék, a nyitva hagyott kérdések a végére, a karakterek, a mellékszereplők, illetve az, ahogy New York- ot bejárja a kamera, a néhány közhelyes vágóképen messze túlmutatva, az emberközeli "alulnézetből" is. Szerintem nagyon rendben van. A magyar címért büntetnék. Durván.

exilis 2014.08.22. 11:12:10

A forgalmazók megtévesztésből ismét jelesre vizsgáztak.

Legalább ha kritikát írtok, akkor ti írjátok már le, hogy ez egyáltalán nem szerelmesfilm, pláne nem vígjáték.

Ez egy hangulatos, zenés indi dramedy az újrakezdésről.
süti beállítások módosítása