2014. március 11. 16:51 - Kino Dino

Kultúrsznob brigantyk – Műkincsvadászok Kritika

mukincs_1.jpg

Ez az a film, amit gyakorlatilag senkinek sem lehet ajánlani, kivéve persze azokat, akik a mozi terem kényelmes székeibe belesüppedve nem háborús kaland filmre, hanem egy kiadós alvásra vágynak.

George Clooney-t inkább színészi munkássága miatt ismeri az ember, de rendezőként is rendkívül igényes darabokat találunk az ő nevével fémjelezve, ilyen például a 2005-ben bemutatott kiváló Good Night and Good Luck!, amiért Clooney-t rendezői Oscarra is jelölte az Akadémia, de említhetnénk a Hatalom árnyékában című szintén több mint korrekt drámát. Clooney azt nyilatkozta, hogy olyan filmeket szeretni rendezni, amikről vitatkozhatnak az emberek, ezért az előbb említett két film (vagy ide sorolhatnánk még a Szirianát, ami eddig az egyetlen színészi Oscart hozta Clooney-nak) politikai témájú alkotás. Tehát kijelenthető, hogy Clooney jó rendező, a Műkincsvadászok pedig rossz film.

o-SUPPORT-THE-MONUMENTS-MEN-facebook.jpg

A Műkincsvadászok elvileg egy kalandfilm, legalábbis ennek csúfolják, így hát nem illeszkedik be a politikai témájú rendezői sormintába. De kezdjük a pozitívumokkal, mert azért valljuk be, ebből is akad. Az operatőr Phedon Papamichael nevének kiejtése nagyobb gondot okoz, minthogy a klasszikusan letisztult, gyönyörűen megvilágított képeit csodáljuk. A tehetségét és a stílusát a Nebraskából tavaly már megismerhettük, itt is remek munkát végzett, de úgy összességében is jó nézni ezt a filmet. Legalábbis képileg. A korhű díszlet, jelmezek mind egy nagyon szép egésszé állnak össze. A zene is rendkívül jóra sikeredett, Alexandre Desplat ismét nagyon finom dallamokat írt legújabb filmjéhez, valamint egy egészen ritmusosan,dallamosan pergő katonai induló-szerű számot. A baj csak az, hogy az ember erre a számára egy Piszkos tizenkettőt vagy egy Aldo Rain hadnagy vezette brigantykból álló csapatot látna szívesebben masírozni, mint egy rakás idősödő, műkedvelő öregurat.

monuments1.jpg

Ertonnal a moziból kilépve meg is tárgyaltuk, hogy minden tiszteletet megérdemel ez a maréknyi bátor ember, azért amit véghezvitt, de ebből egyszerűen nem lehet kalandfilmet forgatni. Igen ez a film egyik legnagyobb hibája: nincs benne semmi olyan, ami le tudna kötni. Olyan rosszul van tálalva, unalmas, vontatott, amire a semmitmondó dialógusok csak ráerősítenek. Míg egy Becstelen brigantykban tudtak izgalmas, a végletekig feszült jeleneteket csinálni, miközben a szereplők teljesen banális dolgokról beszélgettek(a nyitó vagy a kocsmás jelenet), itt az állítólagos fontos dolgokról is képesek olyan semmitmondóan beszélni, hogy az valami döbbenet. Az egész cselekmény abból áll, hogy a hadsereg nyomul előre Németország felé, ők pedig mennek utánuk és városról-városra, bányáról-bányára járva kutatják azokat a műkincseket. Aztán ott van a film ideológiája. Észrevettétek, hogy minden háborús filmben előkerülnek a háború értelmetlenségére utaló jelenetek, és hogy hogyan viselik meg az egyént a háború borzalmai, kivéve a második világháborús filmeket? Persze van kivétel (Ryan közlegény megmentése, Az őrület határán), de a nagy egészet nézve nagyjából stimmel a képlet: a makulátlan nyugati hősök kontra velejéig romlott, gonosz nácik, nem besorozott német katonák, nácik. Itt viszont nem is harcolnak, hanem műkincseket mentenek meg, és a filmben van egy kifejezetten ellenszenves gondolat: SPOILER Az egyik műkincsvadász miközben egy emlékművet kutat életét vesztette, a film végén Clooney karakterétől megkérdezik, hogy ő mit mondana, megérte-e? Nos, a válasz igen. És egy monológból megtudhatjuk, a vezető úgy gondolja, generációkat kiirthatnak, de ha a kincseinket teszik tönkre (értsd: összegyűjtik, ellopják, ti mit csináltatok mellesleg?) megölik a nemzet alapjait. Ne már. Inkább maradt volna életben még 10 ember a háború után, minthogy ezeket a tárgyakat mentették volna, félre ne értsétek, tök jó hogy vannak, de az emberi élet a legfontosabb, legalábbis szerintem. SPOILER VÉGE. A kiváló színészi gárda is eléggé tartalék energián teljesít, de ez csak hab a tortán, összegezzünk!

A Műkincsvadászok nem egy bántóan szar film, mert el lehet nézni, de egy teljesen tucat, semmi eredetiség nincs benne vagy bármi olyan elem, ami érdekelné az embert.

 

 

50%

IMDb: 10/6,3

 

 

 

L. van Dussen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr625854392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása