2014. március 16. 13:40 - Kino Dino

30 év rabszolgaság – Blackfish Kritika

blackfish 1.jpg

A Blackfish egy tiszteletre méltóan bátor és fontos film. Fontos, mert mindenki számára betekintést nyújt a képmutató delfináriumok világába, ahol a külvilág felé hazudott vidám látszat mögött legális állatkínzás zajlik mindaddig, amíg le nem állítjuk.

Mielőtt a filmről írnék érdemes beszélni az itthon bemutatott dokumentumfilmekről, illetve azok hiányáról. Van egy olyan mondás, hogy az élet írja a legjobb történeteket (még ha ezek néha nem is a legszebbek), és ez halmozottan igaz az elmúlt pár évben elkészített dokumentumfilmek témáira. A dokumentumfilmek aktuális témákat dolgoznak fel, ezért is lenne fontos, hogy itthon is minél több emberhez eljussanak, de ezek javarészt egyáltalán nem (vagy legalábbis erősen késve) érkeznek el hazánkba. De egyszerűen nem értem miért. Miért nincs igény ezekre a nagyszerű, és mindenekelőtt igaz történetekre? Az elmúlt pár évben ilyen kaliberű filmeket készítettek, mint A bennfentesek, Az öböl, az Élelmiszeripar Rt., a Searching for Sugar Man. Ezek egytől-egyig nagyszerű történetek, mégis ez csak a töredéke az elkészített dokumentumfilmeknek, amihez egyáltalán idehaza így vagy úgy (inkább úgy) hozzá tudunk jutni. A Blackfish-t jó fél éve vadásztam, mire végre megtudtam nézni és most láttam, hogy áprilisban kifogják adni itthon DVD-n, szóval akit egy kicsit is érdekel a témája, az vásárolja meg a filmet! Mutassunk meg, hogy van igény az ehhez hasonló alkotásokra itthon is, hátha akkor több olyan lehengerlő dokumentumfilm kerül forgalomba hazánkban, mint a Blackfish.

blackfish 2.jpg

A film egy Tilikium névre hallgató kardszárnyú delfin 30 éven át tartó pokoljárását mutatja be. Végső soron egy orlando-i SeaWorld delfináriumban bekövetkezett tragédia köré épül a sztori, amikor is a fent említett Tilly megölte az idomárát. A hivatalos közlemény szerint természetesen az emberi gondatlanság miatt következett be a tragédia, aminek az ellenkezőjét próbálja igazolni a film a maga másfél óráján keresztül, sikeresen.

A Blackfish (Fogságban ide vagy oda) egyértelműen a 2013-as év legmegrázóbb pszichológiai thrillere. Hihetetlen aprólékossággal írja körül témát a befogástól kezdve egészen a bekövetkező katasztrófá(k)ig. Olyan nyomorúságos világ képe rajzolódik ki előttünk, hogy az egyszerűen félelmetes. Komolyan vérlázító az, amiről ez a film mesél, az embernek némely képsorok alatt ökölbe szorul a keze. A központi téma az, hogy egyrészt miért életveszélyes az idomárokra nézve az a játék, amit a kardszárnyú delfinekkel űznek, másrészt pedig mi vezérli agresszív viselkedésre ezeket az állatokat, ha a szabadban semmiféle feljegyzés nincs arról, hogy bárkit is bántottak volna? És ezt pont olyan izgalmasan mutatja be, mint amilyennek hangzik. Nem fogok spoilerezni, hogy pontosan milyen érveket sorakoztat fel a maga igaza mellett vagy, hogy milyen balesetekről számol be, de annyit elárulhatok, hogy sokkoló az az igazság, amit feltár.

blackfish 3.jpg

A Blackfish legnagyobb fegyvere mégis a hitelesség. A filmet nagy egészében volt delfinidomárok nyilatkozatai alapozzák meg, de megkérdeznek mindenkit, szakértőket, a SeaWorld-ben dolgozó különböző munkásokat, sőt még a delfineket befogó halászok (?) közül is sikerül elcsípni egy úriembert. És mindenki egy dologra világít rá: ezeket az állatokat nem szabad fogva tartani. Annyira szociális lények, hogy a börtönben megszűnnek azzá lenni, amik. Csak élettelenül lebegnek a medencéjükbe zárva, a show-k pedig nem örömteli pillanatok emberek és delfinek között, hanem rendkívül veszélyes, élet-halál játékok.

Erről a filmről nehéz beszélni anélkül, hogy ne mennék bele mélyebben a sztori fejtegetésébe, ezért mindenkinek csak annyit tudok javasolni, hogyha érdekli a modern civilizáció egyik legembertelenebb üzlete, akkor nézze meg a Blackfish-t.

 

 

100%

IMDb: 10/8.1

A témával kapcsolatban ITT olvashatsz további információkat.

 

 

 

L. van Dussen

Címkék: Kritika Blackfish
18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinodino.blog.hu/api/trackback/id/tr485864490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yquem 2014.03.17. 12:25:54

Végre egy jó cikk a témában! Tényleg megdöbbentő a film,még csak angolul láttam de be fogom szerezni a dvd-t! A másik amit ajánlani tudok-Az öböl!Sajnos ezeknek az állatoknak olyan az arcberendezésük mintha mosolyognának így senki nem gondolná,hogy szenvednek!De ,aki megnézi ezeket a dokumentum filmeket az "felébred" ebből az átverésből!!

nyulanka 2014.03.17. 13:25:14

tuti nem nézem végig mert örökre belevésődne a szívembe a lelkembe az egész és a tehetetlen düh amit okoznak az ilyenek kimerítő. Nem kell látnom egy ilyen filmet, hogy tudjam milyen mocskos, álszent, kegyetlen dolog az állatokkal való parádézás.Pont olyan mint a cirkusz, a filmekben való szereplés és számomra az állatkiállítások is. Az ember önzősége, idiótasága és még meg is magyarázza, hogy mennyire jó delfinnek, kutyának, macskának....Elmondhatatlanul sajnálom az össze kihasznált, bántalmazott, fogásba kényszerített állatot...

eßemfaßom meg áll 2014.03.17. 14:11:11

Könyörgöm, nem lehetne a pöttyöket kivenni a szöveg alól, hogy esetleg olvasható leyen?

NemNick 2014.03.17. 14:26:37

"másrészt pedig mi vezérli agresszív viselkedésre ezeket az állatokat, ha a szabadban semmiféle feljegyzés nincs arról, hogy bárkit is bántottak volna"

Hát, ezt igencsak lehetne pontosítani: a kardszárnyú delfin ragadozó.
Méghozzá elég vérszomjas: nemcsak halakat, lábasfejűeket, madarakat de fókákat (több esetben úgy, hogy maga a delfin konkrétan a szárazföldre is kerül pár pillanatig!), delfineket (ideértve saját fajtársait is..), sőt, ceteket is levadásznak (ez utóbbiakból a borjak a kedvenceik, ezeket ráadásul nem is eszik meg, csak a legfinomabb falatokat tépik ki az állatból, de a felnőtt állatok nyelvéből, ajkából is kiharapnak részeket, vagy éppen az egész nyelvet...)

Plusz: van egy (igaz, csak egy) dokumentált eset is, talán a hetvenes évekből, mikor egy szörfözőt támadott meg az orka. Egy dologra pontosan emlékszem: 100 öltéssel varrták össze a combját.

Intelligens állat, klasszul is néz ki, de ne csináljunk belőle szentet.

Természetesen ez nem érinti a delfináriumokban történő állatmutogatást, ami messze az európai állatkerti kultúra mögött kullog, vagy 70 évvel...

osszetortlelkek 2014.03.17. 14:51:18

"megette a gondozóját?" Akkor nem egy filmet néztünk....egyszerűen lerántota a víz alá és nem engedte feljönni a felszínre....

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.03.17. 14:55:04

Kösz a cikket, lehet, hogy megnézem.
viszont:
A PÖTTYÖKNEK MENNI KELL!

Kino Dino 2014.03.17. 14:55:04

@eßemfaßom meg áll: Mi olvashatónak találtuk, de ha több ilyen visszajelzést kapunk akkor változtatunk a dolgon.

Kino Dino 2014.03.17. 15:38:29

@NemNick: Igazad van,pontosítanom kell,az emberek ellen kifejtett agresszióra gondoltam,a film állásfoglalása szerint nincs dokumentált eset arról,hogy emberre támadtak a szabadban,de szerintem ez mindegy is,ha történt is ilyen,rendkívül ritkán,főleg annak fényében,hogy fogságban miket műveltek...

Macropus Rufus 2014.03.17. 16:07:14

"másrészt pedig mi vezérli agresszív viselkedésre ezeket az állatokat, ha a szabadban semmiféle feljegyzés nincs arról, hogy bárkit is bántottak volna"

nos, talán nem véletlen, hogy "Gyilkos bálna" néven is van emlegetve a kis drágám. Egy nagyon agresszív fajról van szó. Mindamellet el tudom képzelni, hog egy olyan közegben mint a delfinárium, simán bekattanak. Az film érdekesebb lenne, ha azt vizsgálná, hogyan bírta ki 30 éven át, hogy nem ment a gondozójának és mi a fene történt azon a bizonyos napon. Mert ugye egy alapvetően agresszív állat esetében nem az a csoda ha agresszív...

eßemfaßom meg áll 2014.03.17. 17:33:29

@Kino Dino: Tudod miért nem nyomtatnak sűrű szürke pöttyözést a könyvekbe a betűk alá? De ha ti direkt ki akartok baszni az átlagos olvasoókkal a ti dolgotok, nekem 1 kattintás letiltani a háttérképet, ennél már csak az az egyszerűbb ha ide se kattintok.

Kino Dino 2014.03.18. 21:11:27

@Yquem: @eßemfaßom meg áll: Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy találtál rá az oldalunkra? Most kezdtük a blogot és ezt a posztunkat hirtelen, egyik napról a másikra, nagyon sokan megnézték. A többit tizedennyien nem látták.

Yquem 2014.03.18. 21:40:40

@Kino Dino: Az új indexet görgetve tűnt fel a cikk,mivel az Orca képe is ott volt!Tetszik,hogy "szokatlan" témával is foglalkoztok!

eßemfaßom meg áll 2014.03.18. 22:58:12

@Kino Dino: az indexcímlap átka a kekeckedő kommentelő :)

Kino Dino 2014.03.18. 23:12:38

@eßemfaßom meg áll: @ a Jó tanácsokat mindig örömmel fogadjuk. :)
süti beállítások módosítása